Nagyon sok whiskys évforduló lesz 2024-ben. A Kilchomanra vonatkozó az az, hogy 2009-ben, tehát 15 éve jelent meg az első hivatalos single maltjuk.
Tél van (bár ez az időjáráson nem érezhető), azt mondják, ilyenkor kellemesebb a füstös whiskyket szopogatni, mint nyáron. Ezekben a szép napos, január eleji napokban elővettem néhány Kilchoman-emlékemet. A fiatal (?) Islay-főzde 2022-es limitált kiadásaiból többet is le tudtam kóstolni és mivel nem írtam meg őket, most pótolom a lemaradásomat. Jobb később, mint soha, nem?
Kilchoman Loch Gorm 2022 (46%)
A Kilchoman full sherry érlelésének sokadik darabja. Korábbi kiadásokról ITT ÍRTAM. Érdemes átfutni.
A 2022-es Loch Gorm, a sokak által kedvelt full sherry érlelt kiadás 22 Oloroso sherryhordóban érlelt Kilchoman párlatok házasítása, azaz vattingja. Ezek közül a legrégebbiek 2007-es hordók, a legfiatalabbak 2013-as töltésűek, palackozáskor 8 évesek. A Loch Gormokban többször megjelent már 9-10 éves érlelés a vattingban, de általában a whisky legfiatalabb összetevői a 7-11 év között mozogtak.
17250 palack, 50 ppm.
Szín: borostyán
Illat: minőségi, nem harsány illatú szivar még elszívás előtt, szinte érzed, ahogy az orrodhoz simulnak a dohánylevelek, majd feketebogyós gyümölcsök: például feketeszeder. Narancs is van itt, de közben végig ott lopakodik a füst. Szegfűszeg.
Íz: dohány, pörkölt kávé karamellel, mogyorókrém – úúúú, kiválóan rétegződnek az aromák. Aszalt datolya, karamell és füst, majd felbukkan a háttérben az idősebb fa karaktere. Vízzel átmegy a száraz, hamus füstösségbe, de a hamus érzet éppen jelen van, mutatja magát, nem nyomja el a whiskyt és szépen megjelenik a lecsengésben is.
Kilchoman Casado 2022 (46%)
12900 palack
A Casado szó portugálul házasságot jelent. Ez a whisky miután 6 évet töltött bourbonhordókban, még két évet húzott le 6000 literes, portugál vörösboros érlelődézsákban. Bocs, más szóval nem tudom leírni ezeket a hatalmas tárolóedényeket, melyek fából készültek és whiskyt tudnak bennük házasítani. Azt hiszem, a dézsa szó jó lesz ide. Egy kicsit az az érzésem, hogy ezek a próbálkozások, bár nyilván kísérletezések - és úgy is fogom fel én is - nem mindig adnak annyi pluszt. Lehet, hogy ezt most elengedtem volna. De oké, újabb limitált kiadás a polcon, a Kilchoman gyűjtők legnagyobb örömére. Egyszeri, érdekességnek jó volt, vízzel kifejezetten kellemes, iszogatós füstös whiskybe váltott, de ennyi.
Szín: arany, vöröses tónussal
Illat: a füstösség átható tábortűzhamu formájában jelentkezik, megkapjuk a Machir Bay citrusosságát mellé, utána érett szilva, barackbefőtt, kompót érződik, de csak lágyan mutatja meg magát a gyümölcsösség. Vízzel és némileg levegőzve új műanyag
Íz: a hamu és zsarátnok mellé érkezik a pirított cukor, a gyümölcsök, marcipán, sós szárazság a korty végén. Itt már nem a Machir Bayre emlékeztet, annál selymesebb. Vízzel lágy, citrusos füstösségbe megy át, menta és fűszeresség a lecsengésben.
Kilchoman Comraich Batch 5. (55,5%)
Maradjunk Portugáliánál, azonban most már az erősített bornál. Az egyik kedvenc érlelésem a port! Ez érdekesebbnek hangzik: 7 éves Kilchoman, teljes egészében portóis hordóból, méghozzá négyből, amelyekben 2014 óta pihent a párlat. A port szerintem jól áll a Kilchoman párlatának, visz bele valami plusz öltözetet, eleganciát. Gondoljunk csak a korábbi Port Cask Matured kiadásokra, amik közül a második kifejezetten a favoritjaim közé tartozott, volt itthon nyitva és nagyon gyorsan fogyott el. A tőzegelés 50ppm, a palackszám 1077. Irány valamelyik Comraich bár (idehaza három is van) és kóstolás, ugyanis a Comraich kiadások kizárólag a Kilchoman partner bárjai számára elérhetőek. Nagyon fasza cucc!
Szín: vörösréz
Illat: bourbon vanília és karamell hatja át az illatot, grillázs, frissen vágott gyep, herbális ív, majd a füstbe mártott cukrozott vörösáfonya, bogyós gyümölcsök, műanyag. Vízzel folytatódik ez a műanyagosság, festék, nylon.
Íz: ízben retronazálisan előjön ez a herbális-zöld aroma, de aztán az erősen fűszeres, grillezett hús, vörösáfonya, éretlen cseresznye, majd vízzel jobban megérkezik az aromás, fűszeres húsos füstösség, műanyag és az 55 abv-hez képest elég combos test.
Kilchoman Maideira Cask Matured (50%)
És akkor a végére szintén Portugália – Ennek a palackozásnak az a különlegessége, hogy bár 2021-ben tervezték, de csak 2022 elején jött ki, az év első limitált kiadásaként. Az oka az üvegpalackok ellátási nehézsége volt. A lepárló online shopjában sem lehetett kapni, hanem inkább a disztribútori hálózatra bízták az értékesítést – hazánkba is került, a WhiskyNet jóvoltából.
A whiskyt 2016 májusában párolták le és 5 év 3 hónapot töltött 46 Madeira boroshordóban, ebből állt össze a 17000 palackra elég vatting. Az abv 50%, a tőzegesség pedig 50ppm.
Szín: vörösréz
Illat: először savanykás, majd animális jegyek, ahogy a levegő szépen átveszi az uralmat, édes illatok jönnek; narancs, fahéjas cukorszirup, öreg fa. A füstösség természetesen végig jelen van. Később dió, egész fahéj. Vízzel fém és fa.
Íz: friss citrusosság, karamellizált cukor, őszibarack érezhető, miközben mindvégig ott van az itt már határozottan mutatkozó füstösség. Csokoládé. Retronazálisan egy női parfüm illatára is emlékeztet. A víz előtérbe hozza a tőzegesebb arcát az animális jegyekkel; avar, vakolat, és a végére hamus füst, ami a lecsengésben is megmarad.
Ebből a 2022-es sorból számomra kiemelkedett a Comraich palackozás, de azt meg ugye csak a partner bárokban lehet kóstolni (amit felkeresését elég erősen ajánlom mindenkinek).
Hazai Kilchoman partner bárok:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.