155. Kilchoman visszatekintés - 2022-es kiadások

kil1_sm-89.jpg

Nagyon sok whiskys évforduló lesz 2024-ben. A Kilchomanra vonatkozó az az, hogy 2009-ben, tehát 15 éve jelent meg az első hivatalos single maltjuk.

Tél van (bár ez az időjáráson nem érezhető), azt mondják, ilyenkor kellemesebb a füstös whiskyket szopogatni, mint nyáron. Ezekben a szép napos, január eleji napokban elővettem néhány Kilchoman-emlékemet. A fiatal (?) Islay-főzde 2022-es limitált kiadásaiból többet is le tudtam kóstolni és mivel nem írtam meg őket, most pótolom a lemaradásomat. Jobb később, mint soha, nem?

Kilchoman Loch Gorm 2022 (46%)

A Kilchoman full sherry érlelésének sokadik darabja. Korábbi kiadásokról ITT ÍRTAMÉrdemes átfutni.

A 2022-es Loch Gorm, a sokak által kedvelt full sherry érlelt kiadás 22 Oloroso sherryhordóban érlelt Kilchoman párlatok házasítása, azaz vattingja. Ezek közül a legrégebbiek 2007-es hordók, a legfiatalabbak 2013-as töltésűek, palackozáskor 8 évesek. A Loch Gormokban többször megjelent már 9-10 éves érlelés a vattingban, de általában a whisky legfiatalabb összetevői a 7-11 év között mozogtak.

17250 palack, 50 ppm.

Szín: borostyán

Illat: minőségi, nem harsány illatú szivar még elszívás előtt, szinte érzed, ahogy az orrodhoz simulnak a dohánylevelek, majd feketebogyós gyümölcsök: például feketeszeder. Narancs is van itt, de közben végig ott lopakodik a füst. Szegfűszeg.

Íz: dohány, pörkölt kávé karamellel, mogyorókrém – úúúú, kiválóan rétegződnek az aromák. Aszalt datolya, karamell és füst, majd felbukkan a háttérben az idősebb fa karaktere. Vízzel átmegy a száraz, hamus füstösségbe, de a hamus érzet éppen jelen van, mutatja magát, nem nyomja el a whiskyt és szépen megjelenik a lecsengésben is.

Kilchoman Casado 2022 (46%)

12900 palack

A Casado szó portugálul házasságot jelent. Ez a whisky miután 6 évet töltött bourbonhordókban, még két évet húzott le 6000 literes, portugál vörösboros érlelődézsákban. Bocs, más szóval nem tudom leírni ezeket a hatalmas tárolóedényeket, melyek fából készültek és whiskyt tudnak bennük házasítani. Azt hiszem, a dézsa szó jó lesz ide. Egy kicsit az az érzésem, hogy ezek a próbálkozások, bár nyilván kísérletezések - és úgy is fogom fel én is - nem mindig adnak annyi pluszt. Lehet, hogy ezt most elengedtem volna. De oké, újabb limitált kiadás a polcon, a Kilchoman gyűjtők legnagyobb örömére. Egyszeri, érdekességnek jó volt, vízzel kifejezetten kellemes, iszogatós füstös whiskybe váltott, de ennyi.

Szín: arany, vöröses tónussal

Illat: a füstösség átható tábortűzhamu formájában jelentkezik, megkapjuk a Machir Bay citrusosságát mellé, utána érett szilva, barackbefőtt, kompót érződik, de csak lágyan mutatja meg magát a gyümölcsösség. Vízzel és némileg levegőzve új műanyag

Íz: a hamu és zsarátnok mellé érkezik a pirított cukor, a gyümölcsök, marcipán, sós szárazság a korty végén. Itt már nem a Machir Bayre emlékeztet, annál selymesebb. Vízzel lágy, citrusos füstösségbe megy át, menta és fűszeresség a lecsengésben.

Kilchoman Comraich Batch 5. (55,5%)

Maradjunk Portugáliánál, azonban most már az erősített bornál. Az egyik kedvenc érlelésem a port! Ez érdekesebbnek hangzik: 7 éves Kilchoman, teljes egészében portóis hordóból, méghozzá négyből, amelyekben 2014 óta pihent a párlat. A port szerintem jól áll a Kilchoman párlatának, visz bele valami plusz öltözetet, eleganciát. Gondoljunk csak a korábbi Port Cask Matured kiadásokra, amik közül a második kifejezetten a favoritjaim közé tartozott, volt itthon nyitva és nagyon gyorsan fogyott el. A tőzegelés 50ppm, a palackszám 1077. Irány valamelyik Comraich bár (idehaza három is van) és kóstolás, ugyanis a Comraich kiadások kizárólag a Kilchoman partner bárjai számára elérhetőek. Nagyon fasza cucc!

Szín: vörösréz

Illat: bourbon vanília és karamell hatja át az illatot, grillázs, frissen vágott gyep, herbális ív, majd a füstbe mártott cukrozott vörösáfonya, bogyós gyümölcsök, műanyag. Vízzel folytatódik ez a műanyagosság, festék, nylon.

Íz: ízben retronazálisan előjön ez a herbális-zöld aroma, de aztán az erősen fűszeres, grillezett hús, vörösáfonya, éretlen cseresznye, majd vízzel jobban megérkezik az aromás, fűszeres húsos füstösség, műanyag és az 55 abv-hez képest elég combos test.

Kilchoman Maideira Cask Matured (50%)

 

És akkor a végére szintén Portugália – Ennek a palackozásnak az a különlegessége, hogy bár 2021-ben tervezték, de csak 2022 elején jött ki, az év első limitált kiadásaként. Az oka az üvegpalackok ellátási nehézsége volt. A lepárló online shopjában sem lehetett kapni, hanem inkább a disztribútori hálózatra bízták az értékesítést – hazánkba is került, a WhiskyNet jóvoltából.

A whiskyt 2016 májusában párolták le és 5 év 3 hónapot töltött 46 Madeira boroshordóban, ebből állt össze a 17000 palackra elég vatting. Az abv 50%, a tőzegesség pedig 50ppm.

Szín: vörösréz

Illat: először savanykás, majd animális jegyek, ahogy a levegő szépen átveszi az uralmat, édes illatok jönnek; narancs, fahéjas cukorszirup, öreg fa. A füstösség természetesen végig jelen van. Később dió, egész fahéj. Vízzel fém és fa.

Íz: friss citrusosság, karamellizált cukor, őszibarack érezhető, miközben mindvégig ott van az itt már határozottan mutatkozó füstösség. Csokoládé. Retronazálisan egy női parfüm illatára is emlékeztet. A víz előtérbe hozza a tőzegesebb arcát az animális jegyekkel; avar, vakolat, és a végére hamus füst, ami a lecsengésben is megmarad.

Ebből a 2022-es sorból számomra kiemelkedett a Comraich palackozás, de azt meg ugye csak a partner bárokban lehet kóstolni (amit felkeresését elég erősen ajánlom mindenkinek).

Hazai Kilchoman partner bárok:

GoodSpirit Bar

The Mateo’s

19Bar&Shop

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr4918292831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása