Az eddig vett portóis témák között olyanok szerepeltek, amelyek csak utóérlelésként kapták meg a portóis hordót. Egy szintel feljebb lépünk, ami ez esetben a teljes idejű portói hordós érlelést jelenti, amit a Kilchoman frissességet hordozó párlatán keresztül ismerünk meg.
A Kilchoman Islay szigetének kedvelt lepárlója, amit emel jó gyűjthetősége illetve frissessége, formaterve, színvilága. Nekem legalábbis nagyon tetszik és egy Kilchoman gyűjtemény elég impozáns tud lenni bárki whiskypolcán. A szokásos, éves batchekre bontott megjelenések között egy-egy limitált darab is ki szokott jönni, bár a lepárló előszeretettel tünteti fel minden palackozáson a darabszámot, kivéve a két alapsori tételt (Machir Bay és Sanaig).
2014-ben megtöltött 30 hordó, amelyben korábban ruby port volt, tehát a whisky megjelenésekor 4 éves. Not bad! A Kilchoman friss, tőzegelt karaktere nekem nagyon jól találkozik, integrálódik a portóis érleléssel, amin az idő múlása és a kis mértékű oxidáció egyébként még jobban segít. Kíváncsi leszek, amikor majd ezek a kiadások is 10-12 éves whiskykből lesznek, mennyire áll majd jól neki a kor.
Kilchoman Port Cask Matured 2018
Ország: Skócia
Régió: Islay
Lepárló: Kilchoman Distillery
Tulajdonos: Kilchoman Distillery Company
Szín: vörösréz
Illat: Szilvás-baconos hús, hamu, új vászon, étcsokoládés gyümölcs és ez az egész nagyon szépen integrálódik a tőzegeléssel, ami hol áengedi magán az illatokat, hol nem.
Íz: Azonnal határozottan érkező hamus füstösség, de utána édes, vegyes ízek: szilva baconnel, majoranna, rumos-csokis szelet vagy nápolyi. Folyamatosan járja át a tőzeg, de mindig mutat valamit.
Lecsengés: Alapvetően enyhe édességgel búcsúzik; szilvabefőtt utóíze még.
A Kilchoman Port Cask Matured 2018 a poszt megírásának pillanatában ahol még kapható, ott 37-40 ezer forint között láttam.
A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.