Kilchoman Sanaig - a farmlepárló nagyobb részben sherrys variánsa az alapsorból. Fontos kiemelni, hogy a Sanaig nem tiszta sherrys érlelés, sem nem sherrys finish, hanem 70%-ban sherryhordós és 30% bourbonhordós érlelések házasítása. Ettől még jó a whisky, szerintem 10 év alatti sherrys érleléshez képest elég komplex ízvilágú. Ennek a whiskynek idő kell, de nem azért, mert annyira bonyolult, hanem kiélvezni.
A Kilchoman Distillery 2005-ben kezdte meg a termelést Islay szigetén. Ez volt 124 év után az első új lepárló a szigeten és csatlakozott nyolcadikként a már működő, akár több, mint 200 éves történelemmel rendelkező lepárlók mellé. Alapvetésük, hogy a termeléstől a palackozásig 100%-ban minden helyben történik. A lepárló környékén hatalmas farmon termelik az árpát, saját malting floor-ral dolgoznak és a palackozás is helyben történik (a szigeten rajtuk kívül csak két lepárló használ saját malátázó helyiséget - malting floort, a Laphroaig és a Bowmore). Ennek a filozófiának a manifesztálódása a 100% Islay nevű kiadásuk.
Ennél a lepárlónál is jelen van, ami több más skót whiskylepárlónál is: a whiskyk neveiben megjelennek a környező vidék földrajzi nevei. A Sanaigmore egy keskeny öböl Islay szigetének az óceán felőli oldalán, erről kapta a nevét ez a kiadás.
Kilchoman Sanaig (0,7l, 46%)
Ország: Skócia
Régió: Islay
Lepárló: Kilchoman Distillery
Szín: mély arany
Illat: a Sanaignál nekem egyértelműen a virágföld az első illat, amit megérzek. Fáradt olaj, diólikőr, éretlen csonthéjasok illata, kénesség.
Íz: tölgyfába oltott, füstös szilvalekvár, ez mind egyszerre érkezik. Édes, érett cseresznye, áfonya, citrom és narancs. Kvázi fiatal kora ellenére nagyon komplex.
Lecsengés: enyhén füstös, enyhén gyümölcsös - cseresznye, szegfűszeg.
Hogy mikor venném elő a Sanaigot mondjuk? Steril, modern szállodaszoba a 47. emeleten, friss ágynemű, hosszú munkanap, kibontott nyakkendő. Az ajtón pedig belép egy fáradt negyvenes, még fürdés előtt.
A Kilchoman Sanaig a poszt megírásának pillanatában 15-16 ezer forint közötti áron kapható.
A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.