Kilchoman Sanaig

kilchoman_sanaig.jpgKilchoman Sanaig - a farmlepárló nagyobb részben sherrys variánsa az alapsorból. Fontos kiemelni, hogy a Sanaig nem tiszta sherrys érlelés, sem nem sherrys finish, hanem 70%-ban sherryhordós és 30% bourbonhordós érlelések házasítása. Ettől még jó a whisky, szerintem 10 év alatti sherrys érleléshez képest elég komplex ízvilágú. Ennek a whiskynek idő kell, de nem azért, mert annyira bonyolult, hanem kiélvezni.

A Kilchoman Distillery 2005-ben kezdte meg a termelést Islay szigetén. Ez volt 124 év után az első új lepárló a szigeten és csatlakozott nyolcadikként a már működő, akár több, mint 200 éves történelemmel rendelkező lepárlók mellé. Alapvetésük, hogy a termeléstől a palackozásig 100%-ban minden helyben történik. A lepárló környékén hatalmas farmon termelik az árpát, saját malting floor-ral dolgoznak és a palackozás is helyben történik (a szigeten rajtuk kívül csak két lepárló használ saját malátázó helyiséget - malting floort, a Laphroaig és a Bowmore). Ennek a filozófiának a manifesztálódása a 100% Islay nevű kiadásuk.

Ennél a lepárlónál is jelen van, ami több más skót whiskylepárlónál is: a whiskyk neveiben megjelennek a környező vidék földrajzi nevei. A Sanaigmore egy keskeny öböl Islay szigetének az óceán felőli oldalán, erről kapta a nevét ez a kiadás.

Kilchoman Sanaig (0,7l, 46%)

Ország: Skócia
Régió: Islay
Lepárló: Kilchoman Distillery

Szín: mély arany

Illat: a Sanaignál nekem egyértelműen a virágföld az első illat, amit megérzek. Fáradt olaj, diólikőr, éretlen csonthéjasok illata, kénesség.

Íz: tölgyfába oltott, füstös szilvalekvár, ez mind egyszerre érkezik. Édes, érett cseresznye, áfonya, citrom és narancs. Kvázi fiatal kora ellenére nagyon komplex.

Lecsengés: enyhén füstös, enyhén gyümölcsös - cseresznye, szegfűszeg.

Hogy mikor venném elő a Sanaigot mondjuk? Steril, modern szállodaszoba a 47. emeleten, friss ágynemű, hosszú munkanap, kibontott nyakkendő. Az ajtón pedig belép egy fáradt negyvenes, még fürdés előtt.

A Kilchoman Sanaig a poszt megírásának pillanatában 15-16 ezer forint közötti áron kapható.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr2914320467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása