Kilchoman Machir Bay

kilchoman_machir_bay.jpgFriss posztunkban nemcsak visszatérünk Islay szigetére és újból füstös tételt kóstolunk, hanem egy igazán különleges lepárlóval ismerkedünk meg. Ez a Kilchoman.

Islay szigete a tőzegelt, erősen füstös whiskykről ismert a skót single malt világában. Jelenleg 8 lepárló működik a szigeten, de ez a szám valaha sokkal több volt, főleg akkor, amikor az illegális főzés is a virágkorát élte. A mondák szerint a whiskykészítést ír szerzetesek hozták a szigetre a 14. század első felében.

A Kilchoman Distillery 2005-ben kezdte meg a termelést. Ez volt 124 év után az első új lepárló a szigeten és csatlakozott nyolcadikként a már működő, akár több, mint 200 éves történelemmel rendelkező lepárlók mellé. Alapvetésük, hogy a termeléstől a palackozásig 100%-ban minden helyben történik. A lepárló környékén hatalmas farmon termelik az árpát, saját malting floor-ral dolgoznak és a palackozás is helyben történik (a szigeten rajtuk kívül csak két lepárló használ saját malátázó helyiséget - malting floort, a Laphroaig és a Bowmore). Ennek a filozófiának a manifesztálódása a 100% Islay nevű kiadásuk.

Alapsorukban négyféle whisky található. Most az alapvetést, a bourbon és sherryhordós érleléseket is tartalmazó Machir Bay-t vesszük górcső alá. 90% bourbonhordó, 10% sherryhordó, nagyon kellemes tőzegelt vonal, a sherry szinte alig érződik. Szeretnivaló malt.

Ennél a lepárlónál is jelen van, ami több más skót whiskylepárlónál is: a whiskyk neveiben megjelennek a környező vidék földrajzi nevei. A Machir Bay a lepárlótól mindössze 2 kilométerre található öböl.

Kilchoman Machir Bay

700 ml 46% abv.

Ország: Skócia
Régió: Islay
Lepárló: Kilchoman Distillery

Szín: világos szalmasárga

Illat: Erősen citrusos, florális, tőzeges és fűszeres, nagyon kellemes illatú whisky. Az Islayra jellemző füst egyáltalán nem tolakódóan van jelen, annak egyébként a tengeri jellege érezhető.

Íz: ízében már elsőre a tőzegesség jelentkezik, ami mellett jól kivehető a vanília, barnacukor, akácméz, fűszeresség és 

Lecsengés: lecsengésében és a pohárban maradó illatban jönnek elő a sherryhordós, gumis jegyek. Aszalt gyümölcs, citrom és füst még a lecsengésben.

Remekül illett ez a dram a napsütéssel kísért őszi hétvégéhez.

A Kilchoman Machir Bay a poszt megírásának pillanatában 14-17 ezer forint közötti áron kapható.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr5914318599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása