Friss posztunkban nemcsak visszatérünk Islay szigetére és újból füstös tételt kóstolunk, hanem egy igazán különleges lepárlóval ismerkedünk meg. Ez a Kilchoman.
Islay szigete a tőzegelt, erősen füstös whiskykről ismert a skót single malt világában. Jelenleg 8 lepárló működik a szigeten, de ez a szám valaha sokkal több volt, főleg akkor, amikor az illegális főzés is a virágkorát élte. A mondák szerint a whiskykészítést ír szerzetesek hozták a szigetre a 14. század első felében.
A Kilchoman Distillery 2005-ben kezdte meg a termelést. Ez volt 124 év után az első új lepárló a szigeten és csatlakozott nyolcadikként a már működő, akár több, mint 200 éves történelemmel rendelkező lepárlók mellé. Alapvetésük, hogy a termeléstől a palackozásig 100%-ban minden helyben történik. A lepárló környékén hatalmas farmon termelik az árpát, saját malting floor-ral dolgoznak és a palackozás is helyben történik (a szigeten rajtuk kívül csak két lepárló használ saját malátázó helyiséget - malting floort, a Laphroaig és a Bowmore). Ennek a filozófiának a manifesztálódása a 100% Islay nevű kiadásuk.
Alapsorukban négyféle whisky található. Most az alapvetést, a bourbon és sherryhordós érleléseket is tartalmazó Machir Bay-t vesszük górcső alá. 90% bourbonhordó, 10% sherryhordó, nagyon kellemes tőzegelt vonal, a sherry szinte alig érződik. Szeretnivaló malt.
Ennél a lepárlónál is jelen van, ami több más skót whiskylepárlónál is: a whiskyk neveiben megjelennek a környező vidék földrajzi nevei. A Machir Bay a lepárlótól mindössze 2 kilométerre található öböl.
Kilchoman Machir Bay
700 ml 46% abv.
Ország: Skócia
Régió: Islay
Lepárló: Kilchoman Distillery
Szín: világos szalmasárga
Illat: Erősen citrusos, florális, tőzeges és fűszeres, nagyon kellemes illatú whisky. Az Islayra jellemző füst egyáltalán nem tolakódóan van jelen, annak egyébként a tengeri jellege érezhető.
Íz: ízében már elsőre a tőzegesség jelentkezik, ami mellett jól kivehető a vanília, barnacukor, akácméz, fűszeresség és
Lecsengés: lecsengésében és a pohárban maradó illatban jönnek elő a sherryhordós, gumis jegyek. Aszalt gyümölcs, citrom és füst még a lecsengésben.
Remekül illett ez a dram a napsütéssel kísért őszi hétvégéhez.
A Kilchoman Machir Bay a poszt megírásának pillanatában 14-17 ezer forint közötti áron kapható.
A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.