Maradjunk Campbeltownban, hiszen a Covid miatti lepárlóbezárások miatt a Springbank istálló 2020-as maltjai kis késéssel érték el piacokat, így a magyar piacot is. Érkeznek az új kiadások, többek között a Kilkerran Heavily Peated Batch 3., a Glengyle Distillery tőzeges variánsának legújabb palackozása, amit nemsokára meg is kóstolunk itt a blogon. Ez ismét remek alkalmat teremt, hogy elmélyedjük a Kilkerranban egy kicsit. (Korábbi Kilkerran kóstolások itt és itt, vagy itt.)
A Kilkerran 12 éves palackozása 2016-ban jelent meg először, de felvezetve ezt a kiadást, a lepárló egy sorozattal jelentkezett, ami a Work in Progress kódnevet kapta és 2009-ben debütált. A sorozat hét variációt élt meg, szépen megágyazva a 12 évesnek. Végig tudtuk követni a malt fejlődését. Most ugyanez történik a Heavily Peated esetében is, évenként valószínűleg egyre idősebb lesz a whisky, mígnem elérkezünk egy korjelölt tőzegelt palackozáshoz. A Kilkerran egy rendkívül szerethető whisky, nagyon jól gyűjthető, nemcsak azért, mert jól követhetőek a megjelenések, hanem mert a Work in Progress kiadások még mindig emberi áron elérhetőek a másodlagos piacon, értsd másodkézből. A lepárló 79 évig zárva volt, így bár története 1872-ben kezdődött, mégis egy újkori campbeltowni főzdének mondható, ahogy ma ismerjük.
Vannak, akik nem rajonganak annyira a transzparenciáért: hát itt nem is kapunk belőle sokat. A whiskyről az az információ áll rendelkezésünkre, hogy 70%-ban bourbonhordós, 30%-ban sherryhordós érlelésekből lett megalkotva, 8 év körüli és 9000 palackkal készült belőle 2012-ben. De itt most ez elég nekünk egy jó malt kóstolásához. Valahogy Campbeltown esetében megszoktuk, hogy egyébként jó whiskyket kapunk és a hordóinformáción kívül nem sok mindent tudunk, csak ilyen-olyan, nem hivatalos forrásból.
De milyen is a Work in Progress negyedik palackozása?
Kilkerran Work in Progress 4. / 46% abv.
Ország: Skócia
Régió: Campbeltown
Lepárló: Glengyle Distillery
Szín: arany
Illat: Elsőre fűszeres - nekem BBQ fűszerkeverékre hasonlít legjobban, de van karamellizált barnacukor, túlérett narancs is.
Íz: Pezseg a szájban! Pörkölt kávé, vajkaramella, pirított cukor - szépen hozza az illatjegyeket, de még többet is ad - narancslekvár, tejeskávé. A sherry
Vízzel felerősödnek a pörkölt jegyek, ízben a tölgyfa is előjön, fűszerek, odaégett kétszersült.
A Kilkerran Work in Progress 4. kiadása néhány helyen még kapható, nagyjából 130 Eurós - a poszt megírásának pillanatában kb. 47 ezer forintos áron elérhető, akár webshopban, akár másodkézből.
A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.