Portóis sorozatunk talán legkomolyabb tagjával lesz dolgunk a mai posztban.
A hajdan virágzó és Skócia whisky fővárosának nevezett Campbeltown régió nem oly rég kapta vissza önálló régiós rangját. A hajdani számos lepárló örökségét ma már csak 3 viszi tovább, melyből kettő - a Springbank és a Glengyle - a Mitchell család kezében van. Kis, vidéki lepárlók ezek, messze a Highland és a Speyside monstrumaitól, sajátos ízvilággal, fasza palackozásokkal.
A Glengyle sztorija bizonyára ismert azoknak, akik sokat olvasnak whiskyről: az 1872-ben megnyitott Glengyle Distillery 1925 és 2000 között nem üzemelt, majd ismét a Mitchell család kezébe került, aikik 2004-ben újra megindították a termelést és Work in Progess néven adták ki a kezdeti Kilkerran whiskyket - ez ugyanis a brand neve. A szó gaél nyelven Campbeltown városát jelenti. A whisky alapkiadását, a 12 éves zászlóshajót kóstoltuk már, illetve az erősen tőzegelt Kilkerran, a Heavily Peated is terkítéken volt.
A termelés újraindításának 15. évfordulója alkalmával egy csokor 15 éves single cask kiadással készült a lepárló, amelyek közül sajnos egy sem jutott a magyar piacra. Ezek egyike a 383-3 számú hordó tartalma is, amely 10 év portói hordós érlelést és utána még 5 év bourbonhordós érlelést kapott. Bourbon finish egy portóis érlelésen...bizarr, szexi, de tetszetős, ahogyan a whisky maga is. Tényleg így néz ki a színe: jómagam és még néhányan a palackozás előtt kóstoltuk.
Kilkerran 15 year old Port Wood - Single Cask, 51,8%
Ország: Skócia
Régió: Campbeltown
Lepárló: Glengyle Distillery
Tulajdonos: J&A Mitchell & Company
Szín: mély vörösréz
Illat:egész illatkavalkád csapja meg az orrunkat, rózsa, kakaópor, poros szivardoboz, öreg könyv, bőr. A víz ebből csak elvesz sajnos.
Íz: erősen hordótúlsúlyos a whisky, szinte harapni lehet a fát. Meggy, töltött csokoládé, finoman integrálódó alkohol és fa; vízzel előjön az édesség, nyomokban vanília, megint csoki, csokis kuglóf.
Lecsengés: hordós és enyhén tőzeges.
Amikor először kóstoltam, szinte meghökkentem a hordótúlsúlytól, persze meg lehet vele barátkozni. Soha nem ittam még olyan maltot, ahol a portóis érlelés után jött a bourbon.
A Kilkerran 15 éves Port Wood Single Cask kiadása a poszt megírásának pillanatában nem kapható Magyarországon, egy olasz webshopban 183 euróért láttam utoljára.
A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.