74. Kilkerran 15 year old Port Wood | Single Cask 383-3

kilkerran15port.jpgPortóis sorozatunk talán legkomolyabb tagjával lesz dolgunk a mai posztban.

A hajdan virágzó és Skócia whisky fővárosának nevezett Campbeltown régió nem oly rég kapta vissza önálló régiós rangját. A hajdani számos lepárló örökségét ma már csak 3 viszi tovább, melyből kettő - a Springbank és a Glengyle - a Mitchell család kezében van. Kis, vidéki lepárlók ezek, messze a Highland és a Speyside monstrumaitól, sajátos ízvilággal, fasza palackozásokkal.

A Glengyle sztorija bizonyára ismert azoknak, akik sokat olvasnak whiskyről: az 1872-ben megnyitott Glengyle Distillery 1925 és 2000 között nem üzemelt, majd ismét a Mitchell család kezébe került, aikik 2004-ben újra megindították a termelést és Work in Progess néven adták ki a kezdeti Kilkerran whiskyket - ez ugyanis a brand neve. A szó gaél nyelven Campbeltown városát jelenti. A whisky alapkiadását, a 12 éves zászlóshajót kóstoltuk már, illetve az erősen tőzegelt Kilkerran, a Heavily Peated is terkítéken volt.

A termelés újraindításának 15. évfordulója alkalmával egy csokor 15 éves single cask kiadással készült a lepárló, amelyek közül sajnos egy sem jutott a magyar piacra. Ezek egyike a 383-3 számú hordó tartalma is, amely 10 év portói hordós érlelést és utána még 5 év bourbonhordós érlelést kapott. Bourbon finish egy portóis érlelésen...bizarr, szexi, de tetszetős, ahogyan a whisky maga is. Tényleg így néz ki a színe: jómagam és még néhányan a palackozás előtt kóstoltuk.

Kilkerran 15 year old Port Wood - Single Cask, 51,8%

Ország: Skócia
Régió: Campbeltown
Lepárló: Glengyle Distillery
Tulajdonos: J&A Mitchell & Company

Szín: mély vörösréz

Illat:egész illatkavalkád csapja meg az orrunkat, rózsa, kakaópor, poros szivardoboz, öreg könyv, bőr. A víz ebből csak elvesz sajnos.

Íz: erősen hordótúlsúlyos a whisky, szinte harapni lehet a fát. Meggy, töltött csokoládé, finoman integrálódó alkohol és fa; vízzel előjön az édesség, nyomokban vanília, megint csoki, csokis kuglóf.

Lecsengés: hordós és enyhén tőzeges.

Amikor először kóstoltam, szinte meghökkentem a hordótúlsúlytól, persze meg lehet vele barátkozni. Soha nem ittam még olyan maltot, ahol a portóis érlelés után jött a bourbon.

A Kilkerran 15 éves Port Wood Single Cask kiadása a poszt megírásának pillanatában nem kapható Magyarországon, egy olasz webshopban 183 euróért láttam utoljára.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr7515322980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása