A Campbeltown régióból már kóstoltunk maltot, ez volt a Springbank 10 évese. Skócia hajdani whiskyfővárosának megfogyatkozott lepárlói mindig tartogatnak meglepetéseket, limitált kiadásokat, a gyűjtők és a whiskykedvelők imádják őket.
A ma kóstolt whisky egy Skóciában már megszokott kalandos-ködös történetű lepárlóból származik. A Glengyle Distillery 2004-ben nyitotta meg újra a kapuit, miután hosszú évtizedekig aludta álmát. Ma ugyanaz a családi cég tulajdonolja, akik a Springbank lepárlót is - és akik a kezdet kezdetén, az 1872-es alapításkor is. A Glengyle eredetileg ugyanis a 19. század végén kezdte meg a termelést.
Hogy a whisky miért nem Glengyle? Nos azért, mert az előző tulajdonosok a lepárlóval együtt a nevet is megvették. Így lett a whisky Kilkerran, amit Campbeltown eredeti, gaél nyelvű nevéből képeztek.
A whisky vegyes érlelésű, mind sherry, mind bourbonhordók is használatosak a lepárlóban.
Kilkerran 12 year old, 46% abv
Ország: Skócia
Régió: Campbeltown
Lepárló: Glengyle Distillery
Szín: sötét arany
Illat: Florális, parfümös karakter, nagyon kellemes. Tömény tavaszi virágcsokor, őszibarack, citrusok, tölgyfahordó
Íz: Édes, vaníliás ízekkel indul, a tölgyfés jelleg itt is érződik. Narancs, grépfrút, majd vajas kekszes jegyek is kijönnek. Nagyon kellemes ízvilág. Az, hogy az alkoholfok dob-e rajta, vagy sem, határeset nekem, de lehet, hogy csak fáradt a nyelvem.
Lecsengés: Lágyan édes, tölgyfás és citrusos itt is.
Ez egy fasza kis iszogatós malt szerintem, így egy tök átlag hétköznap estére teljesen jó, ahogy most iszogatom. A hátam mögött szól a jazz, kint hideg, bent meleg, így a jó.
A Kilkerran 12 éves kiadása a poszt megírásának pillanatában 11-12 ezer forint körüli áron elérhető.
A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.