Kilkerran 12 Year Old

kilkerran_12_year_old.jpgA Campbeltown régióból már kóstoltunk maltot, ez volt a Springbank 10 évese. Skócia hajdani whiskyfővárosának megfogyatkozott lepárlói mindig tartogatnak meglepetéseket, limitált kiadásokat, a gyűjtők és a whiskykedvelők imádják őket.

A ma kóstolt whisky egy Skóciában már megszokott kalandos-ködös történetű lepárlóból származik. A Glengyle Distillery 2004-ben nyitotta meg újra a kapuit, miután hosszú évtizedekig aludta álmát. Ma ugyanaz a családi cég tulajdonolja, akik a Springbank lepárlót is - és akik a kezdet kezdetén, az 1872-es alapításkor is. A Glengyle eredetileg ugyanis a 19. század végén kezdte meg a termelést.

Hogy a whisky miért nem Glengyle? Nos azért, mert az előző tulajdonosok a lepárlóval együtt a nevet is megvették. Így lett a whisky Kilkerran, amit Campbeltown eredeti, gaél nyelvű nevéből képeztek.

A whisky vegyes érlelésű, mind sherry, mind bourbonhordók is használatosak a lepárlóban.

Kilkerran 12 year old, 46% abv

Ország: Skócia
Régió: Campbeltown
Lepárló: Glengyle Distillery

Szín: sötét arany

Illat:  Florális, parfümös karakter, nagyon kellemes. Tömény tavaszi virágcsokor, őszibarack, citrusok, tölgyfahordó

Íz: Édes, vaníliás ízekkel indul, a tölgyfés jelleg itt is érződik. Narancs, grépfrút, majd vajas kekszes jegyek is kijönnek. Nagyon kellemes ízvilág. Az, hogy az alkoholfok dob-e rajta, vagy sem, határeset nekem, de lehet, hogy csak fáradt a nyelvem. 

Lecsengés: Lágyan édes, tölgyfás és citrusos itt is.

Ez egy fasza kis iszogatós malt szerintem, így egy tök átlag hétköznap estére teljesen jó, ahogy most iszogatom. A hátam mögött szól a jazz, kint hideg, bent meleg, így a jó.

A Kilkerran 12 éves kiadása a poszt megírásának pillanatában 11-12 ezer forint körüli áron elérhető.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr2014405078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (133) skót whisky (13) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (34) whiskey (5) whisky (145) Címkefelhő
süti beállítások módosítása