82. Glenmorangie Lasanta

glenmorangie_lasanta.jpgA Glenmorangie közel áll a szívemhez, mert amióta a whiskyvel, azon belül is a skót single maltokkal ismerkedek, már az elejétől fogva megfogott benne valami. Ezen a blogon érintettük eddig a 10 éves alapvetést, a portóis finiselésű Quinta Rubant és a Dr. Bill Lumsden komoly játszóterének számító Private Edition sorozat 2017-es állomását, a Bacaltat.

Tudjuk és említettem, hogy a lepárlóban találhatóak Skócia legmagasabb (nyakú) lepárlóüstjei, amelyek nagyfokú réz-párlat kapcsolatot eredményeznek, ezáltal téve még finomabbá a párlatot (a finomat itt értsd úgy, hogy nem harsány, kénes, húsos, hanem könnyed, gyümölcsös). Azt is tudjuk, hogy a lepárló vize a Tarlogie forrás, amely ásványi sókban gazdag. Az ásványi sókban gazdag víz rövid fermentációs idő mellett is gyümölcsös ízvilágú párlatot kapunk.

A Glenmorangie amúgy 2007-ben ráncfellvarrt alapsorának tagja a 12 éves, sherryhordós utóérlelésű Lasanta. Ez is ugyanakként a párlatként kezdi, mint a 10 éves kiadás, de 2 év Oloroso és PX sherryhordós érlelést kap. Nincs megnevezve a pontos bodega, ahonnan a sherryhordók származnak. Ez mondjuk ebben az esetben nem is zavar, mert egy rendkívül kerek, lágy, krémes whiskyt kapunk cserébe. A különböző évek palackozásaiban nyilván lehet különbség, én egy 2018-as palackozást kóstoltam ehhez a poszthoz. 

William Matheson vajon gondolta volna 1843-ban, hogy ide jutunk?

Glenmorangie Lasanta 12 éves sherry finish / 43% abv

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Glenmorangie Distillery
Tulajdonos: LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy)

Szín: sötét arany

Illat: szilva, szilvalekvár, friss nyomtatott könyv illata, kézműves étcsokis bonbon, poros szoba - egyértelmű sherrys jegyek. Az egyik legkellemesebb alapsori tételük.

Íz: fantasztikus, kiegyensúlyozott sherrys aroma: enyhén édes, baracklekvár, dzsem, étcsokival, töltött bonbonok trüffellel, marcipán, koros vörösbor - így jönnek az ízek.

Lecsengés: minőségi étcsokoládé, csokis töltelékkel.

Többféle sherrys érlelést kóstoltam már, de a Lasanta ízvilága egyből megtetszett. Nem fejnehéz, tömény, tanninos, hanem könnyed, édes.

A Glenmorangie Lasanta 12 éves Sherry Finish a poszt megírásának pillanatában 15-17 ezer forint közötti áron kapható.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr2815459282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása