Glenmorangie Bacalta
Private Edition 8. (2017)

glenmorangie_bacalta.jpgAz immár kilencedik kiadásnál tartó Private Edition a Glenmorangie lepárló és kísérletező kedvű lepárlómestere, Dr. Bill Lumsden alkotása. Mindegyik darab mögött egy kísérlet, egy sztori és egy irány áll. Volt már Pedro Ximenez finiselés, toszkán boros kiadás - a kísérletben főleg a fára, a hordóra helyezik a hangsúlyt és ezt összekapcsolják valahogy a whisky - jelen esetben a Glenmorangie - készítésével, hagyományaival. Aztán volt itt egy olyan is, amelyik attól volt különleges, hogy egy régi árpafajtát használtak hozzá és a jövőre érkező tizedik pedig az élesztővel fog operálni.

Ebben a posztban kóstolt nyolcadik kiadás, a Bacalta névre hallgató whisky különlegességét a malmsey (malvasia) madeira boros hordó adja. A portugál erősített bornak négy stílusa létezik, a legédesebb a Malmsey, vagy más néven Malvasia. Ez a szőlőfajta neve is.

Évszázadokon át a madeira bort tartalmazó hordók a hajók rakterében utaztak a rekkenő hőségben, szinte beleégetve a bor zamatát a hordókba. Erre emlékezve ma is napon érlelik a madeirát a borgazdaságokban. A Glenmorangie Bacalta is erre a tradícióra épít: a kifejezetten ehhez a kiadáshoz válogatott amerikai tölgy dongákból készített hordókat először erőteljesen kiégették, hogy minél több íz szabaduljon fel a fából, majd madeira bor került beléjük. A napon érlelés után a hordók visszakerültek Skóciába, hogy bourbonhordókban érlelt Glenmorangie whisky kerülhessen beléjük.

A Bacalta jelentése: sütött (baked). Lássuk a whiskyt! 

Glenmorangie Bacalta, 46% abv
Private Edition 8. (2017)

Ország: Skócia
Régió: Highlands
Lepárló: Glenmorangie Distillery

Szín: sötét arany

Illat: elsőre nagyon édes, majd az édesség alábbhagy, kellemes lesz. Virágok, virágméz, méhviasz, nagymamám őszibarackbefőttje.

Íz: mézbe mártott gyümölcsök (mondjuk őszi és kajszibarack), mentás fehércsoki, fűszerek: tömény fahéj és szegfűszeg, mandula.

Lecsengés: élénk citrusos, kevésbé barackos.

Ez a whisky valóban megidézi a nyarat és a forróságot.

A Glenmorangie Bacalta a poszt megírásának pillanatában pont kapható a legnagyobb magyar whisky kereskedőnél, ára 32990 forint.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

Ezzel a poszttal kívánok minden kedves olvasómnak és whiskyrajongónak boldog új évet! Találkozzunk jövőre is!

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr1114525824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása