Glenmorangie Quinta Ruban
12 Year Old - Port Cask Finish

glenmorangie_quinta_ruban.jpgSkócia leghosszabb nyakú lepárlóüstjeinek termékét már kóstoltuk korábban, ez volt az alapkiadásuk, a 10 éves. Könnyed, de mégis érett, ízletes highlandi whisky, amit teljes időben bourbonös hordóban érleltek. A Quinta Ruban ezzel szemben egy finiselés, méghozzá a legsötétebb és legintenzívebb a Glenmorangie alapsorból. Elfogultságból választottam ezt a kiadást a következő kóstolásnak tőlük, hiszen a portói boros és úgy általánosságban a boros érlelések/utóérlelések a kedvenceim, ez az a sílus, amit közel érzek magamhoz.

Ez a whisky is 10 évet tölt bourbonös hordókban, ezután kerül át a portugál borászatokból származó portóis hordókba, két évre. Aki nem tudná, a portói bor (angolul Port) egy erősített bor, amelyet szintén tölgyfahordókban érlelnek (nem mindet, de sokat közülük). Ezekbe kerül aztán a whisky Skóciában. Ezek az úgynevezett "port pipe"-ok, méretük átlagban 550 liter. A Quinta Rubanhoz prémium, válogatott ruby port hordókat használnak.

A quinta szót a portugálban a szőlészetre is használják, ami az angolban nagyjából a vineyard illetve wine estate kifejezéssel egyenértékű. A különböző finiselésekről a másik blogon volt szó.

Akiket még jobban édekel a portói bor, azoknak itt egy kis infografika a Wine Folly jóvoltából.

Mindenkinek ajánlom elindulni ebbe az irányba is, kicsit megtapasztalni ezt a sherryhez nagyon hasonló, de mégis kicsit más, édesebb utóérlelést

Glenmorangie Quinta Ruban

12 year old - Port Cask Finish

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: The Glenmorangie Distillery

Szín: vöröses

Illat: émelyítően édes konyakosmeggy, sherryre emlékeztető gumis, műanyagos jegyek, enyhe citrusok, ahogy közelebb kerülünk hozzá bors és menta.

Íz: Édességében követi az illatot, sőt, még intenzívebb: gyümölcsös csokoládé (gyerekkoromban volt ilyen töltött étcsokoládé, na ez olyan), menta, kicsit After Eight; túlérett mandarin és a legvégére érkezik a kissé boros, száraz íz is.

Lecsengés: csokoládés, kissé alkoholos, jobban, mint a kóstolásnál.

A Quinta Ruban a poszt megírásának pillanatában 17-18 ezer forint közötti áron kapható itthon.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr4314391474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása