150. Rövidhír - a második hazai whiskyklub-palackozás

bpwt_nb16.jpg

Korábban már beszámoltam az első hazai whiskyklub palackozásról, de nem lenne korrekt, ha nem írnék a másodikról, majd a harmadikról és az összes többiről, amivel valaha találkozom. Vagy mint ebben az esetben, a klubnak is tagja vagyok, amely válogatta és palackoztatta. 150. poszt a blogon, mi mással ünnepelném meg?

A másodikakra azt mondják, hogy ezüstérmesek, hogy nem emlékszik rájuk senki, stb. Nos, a sportban lehet, hogy így van, azonban a whiskypalackozásoknál nem gondolnám. Főleg, amikor magyar vonatkozású független palackozásokról beszélünk. A második ebben az esetben ismét az Asta Morris istállójától érkezik és a hazai whiskyklub, akinek készült, szintén a Budapest Whisky Társaság, akárcsak az első esetében. A hazai whiskyközösségben ellentmondásos véleményeket szült, de mi imádjuk - és nemcsak mi, hiszen több külföldi bártulajdonos, whiskykedvelő is méltatta. Ugyanis ez a palackozás a korábbival ellentétben egy single grain whiskyt takar a North British Distillerytől. 16 év érlelés, melynek végén ex-peated Caol Ila sherryhordóban kapott finiselést (AM058 - itt írtam róla korábban). Mondja bárki azt, hogy ez így nem csábító kombó! Jó jó, a single grain kategória sokszor lesajnált, de azért 15 év fölött tud mutatni dolgokat. Hadd ne mondjam, hogy nekem is és még több másik klubtársamnak egy 9 éves (!) Girvan is okozott már meglepetést - a jó értelemben.

Helyezzük el a North Britisht? A grain főzde a Lowland régióban található - bár grain esetében ennek talán nincs is jelentősége - kapacitása 72 millió liter évente. Érdekessége, hogy a Diageo és az Edrington együttesen birtokolja. A lepárlóból származó grain whisky olyan blendekhez is termel, mint a Cutty Sark, Famous Grouse, Chivas Regal, tehát jelentős szereplő.

Lássuk a whiskyt!

North British 2006 16yo Asta Morris for BPWT (52%)

Szín: sötét arany Illat: együtt érkezik a műanyag és az alkohol – a műanyag itt jó értelemben, a sherryhordós érlelés sajátos arcát mutatja. Virágföld, moha, pirított cukorral. Égett papírlap. Száraz gabona. Bőkezű vízzel már szelídül, tisztábban érezhető a műanyagos-fás profil és megkockáztatom, hogy a füstös hordó is. Gumi is.
Íz: elsőre nagyon alkoholos, de ha ezen túllendülünk, akkor gyönyörűen mutatkozik egy delikát füstösség, amit korábbi kóstolás során nem éreztem. Földes, vegetális. Papírlapok, hamu. Sajnos újra előjön a csípős alkoholosság, de ezért találták ki a vizet. Vízzel is megmarad, de jobban érezni itt is a műanyagot és a füstösséget. Túlzó gabonaízt én nem éreztem.

 Várjuk a következőt, srácok!

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr3118251611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása