102. Arran Cask Finish Range Amarone

arranamarone.jpgAz elmúlt posztokban kicsit elkalandoztunk a különlegesebb tételek felé, hogy érezzük, ez a világ elég sok meglepetést tartogat. Az Arran whiskyjeit már elkezdtük feldolgozni a blogon, pl. itt kóstoltuk a 10 éves alapkiadást, itt pedig a tőzegelt alapkiadást. Arran szigetén ma már két lepárló üzemel és mindkettőnek az Isle of Arran Distillers a tulajdonosa. A második főzde, a Lagg Distillery felel majd a tőzegelt párlatokért a portfólióban, ami így az Arran - azaz már Lochranza - Distilleryből kikerül. Nem tudjuk, hogy a cég a jövőben is megtartja-e a Marchie Moor elnevezést, de az biztos, hogy nem maradunk füstmentes whisky nélkül a szigetről.

Az Arran whiskyjei általában nem okoztak csalódást, annyit sajnálok csak, hogy régebbi, már kifutott kiadásokat nem sikerült még megkóstolnom. A cask finish széria nem tudom, mióta létezik, de már 2016-ból is olvashatunk róla elemzéseket. Az Arran külseje az elmúlt 10 évben kétszer változott és ez alól az alapsori taggá váló hordófiniselések sem kivételek. Jelenleg három, állandó tagja van a szériának: a Sauternes, a Port és az Amarone, mai posztunk tárgya. Ezeken kívül több, limitált kiadású finiselés szerepelt már ebben a sorozatban, pl. Marsala, Madeira, Cote Rotie és persze Sherry.

Az Amarone, azaz teljes nevén Amarone della Valpolicella egy eredetvédett, száraz, testes olasz vörösbor a Valpolicella régióból. Corvina és Rondinella szőlők a fő alkotórészei. A finiselt whisky színvilága egyértelműen vöröses, ami más vörösboros finiselések során is így alakul, azonban ebben az esetben szembetűnőbb.

A bevezető képen az egyel régebbi design látható, mert a kóstolójegyzet arról szól, azonban megújult palackja is a régi párlatot rejti, a whisky elviekben ugyanaz.

Arran Cask Finish Range Amarone / 50% abv.

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Lochranza (Arran) Distillery

Szín: vöröses

Illat: erősen a portóis finiselésekre hajazó, rendkívül gyümölcsös; mazsola, meggybor, kénezett hordó, mandulalikőr, erőteljes fűszeresség és egy kis gumis íz illat is.

Íz: a magasabb alkoholfok egyértelműen jót tesz az íznek, de a vártnál kevésbé intenzív; a hordós háttéríz előtt a piros bogyós gyümölcsök túl elnyomottak. Pár csepp vízzel előjön egy tésztás-pités jelleg mellett a gránátalma, a keserű, fanyar vörösáfonya.

Lecsengés: lédús, áfonyás, bogyós gyümölcsös, üdítős

Az Arran Cask Finish szériájának alap tagjai elérhetőek Magyarországon is, 13.990 forintért. Mindenképp megérnek egy próbát. Például arra tökéletesek, hogy egy alapszintű, hordós finiselésekre épülő Arran sort bemutassunk a barátainknak és ezzel együtt el is fogyasszuk őket.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr2216257002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása