Arran Machrie Moor
Eighth Edition

arran_machrie_moor_8th.jpgArran szigetének most még egyetlen lepárlója, az Arran Distillery tőzegelt maltja a Machrie Moor. Most a nyolcadik kiadást kóstoljuk. Ez abból a szempontból is érdekes, hogy az Isle of Arran Distillers (az anyacég) egy új lepárlót épít a szigeten, ahol a tőzegelt párlatok készülnek majd, ez a Lagg Distillery. A másik dolog, hogy a Machrie Moor elvesztette szériajelzését és innentől kezdve csak simán Machrie Moor néven jelenik meg, illetve létezik hordóerősségű változatban is.

Jó dolognak tartom az Islay tőzeg mellett, előtt, más tőzegelt whiskyket is megismerni, de akár azokkal párhuzamosan is, hiszen teljesen más jellegű egy highlandi tőzegelés - érdekes ízprofilokat fedezhetünk fel magunknak, mielőtt nekiesünk a kemény játkosoknak.
Lássuk, mit tartogat az Arran ezügyben! 10 éves és 14 éves alapsori kiadása jó volt. 

Hogy mit takar a Machrie Moor elnevezés? Nos, ez a szigeten található misztikus tőzegláp neve. Ezen a kietlen vidéken bronzkori kövek hevernek szabályos köröket alkotva. Az egyik ilyen kőkör a 'Fingal üstjének helye' nevet viseli. A legenda szerint ugyanis Fingal - a számos kelta mítoszban felbukkanó óriás - itt költötte el ebédjét, üstjét a kör közepén lévő mélyedésbe helyezve. Bran nevű kutyáját eközben pedig az egyik kőhöz kötötte ki, amelyen a vésett lyuk azóta is látható (forrás: whiskynet.hu)

 

Arran Machrie Moor 8th Edition - 2017; 46% abv

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Arran Distillery

Szín: világos arany

Illat: üde, friss, citrusos elsőre, mintha fiatal Arrant szagolnánk. A füst alig érezhető, hiszen ez egy lágyabban tőzegelt malt. Kókuszos csoki és visszafogott fahéj.

Íz: édes, vaníliás ízbomba, érett gyümölcs- őszibarack, mangó, ananász, citrusfélék, aztán enyhén tejcsokis felhang. Harsány, a 46% abv ellenére. Újra kóstolva pezsgő fehérborra emlékeztető jegyek mellett érkezik meg a füstössége.

Pár csepp víz hozzáadása után alig érezhetően erősödtek fel a füstös, szulfuros jegyek az illatban. Ízében viszont jobban előtérbe került a füstösség, mintha a higítás keményített volna a whiskyn.

Lecsengés: tőzeges, enyhén földes, gabonás, nekem az édesség kevésbé jön a lecsengésben.

Alapjában véve jó kis whisky ez, egy kicsit nekem az az érzésem, mintha egy fiatal Arrannak megmutattak volna egy kis füstöt. Teljes mértékben hozza a lepárló karakterét, amit konzisztensnek érzek az alapsor eddig kóstolt tagjaiban (és a 20 éves Brodick Bay-ben is, de erről majd később).

Az Arran Machrie Moor 8th Edition a poszt megírásának pillanatában már nem nagyon elérhető, ahol igen, ott 16-18 ezer forint között van az ára, itthon viszont utolsó ismert ára 13-14 ezer forint között van.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr5914355365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása