Arran 10 years old

arran10.jpgMai whiskynk az első olyan párlat lesz a blogon, ami egy skót szigetről származik. Arran szigete Skócia nyugati felén található. A szigeten jelenleg egy aktív lepárló működik, az Arran. Ez a lepárló viszonylag újnak számít, hiszen 1995-ben alapították. Noha a skót single maltok világában sok a régi, nagy név és létezik több, mint 200 éves lepárló is, azért a 20. század vége, 21. század eleje is hozott lepárlónyitásokat. A 2000 utáni évek egyre többet, de erről majd egy másik posztban.

Ezzel a whiskyvel tehát kitekintünk egy kicsit a Skót felföldről és a tenger felé vesszük az irányt. A szigetek közül egyedül a javarészt füstös whiskyjeiről ismert Islay számít külön régiónak, de a többi szigeten előállított és érlelt single maltok igen nagy változatosságot mutatnak. Az Arran 10 éves alapkiadása nem füstös whisky. A lepárló rendkívül tiszta vizet használ. A whisky karaktere ropogós gabonás és citrusos. Jó minőségű párlatuk gondos hordókezeléssel kiegészítve kiválóan alkalmas a hosszú érlelésre. A sziget mikroklímája melegebb - tengeri fuvallatok, tiszta hegyi levegő és a Golf-áramlat keltette meleg áramlások teszik ideálissá a körülményeket. A természet a poharadban! A 10 éves alapkiadás az alapkiadásoknál megszokott 40 helyett 46%-on kerül a palackba.

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Arran (Isle of Arran Distillers)

Szín: világos aranysárga

Illat: már elsőre is érezni a vaníliát, az édes illatokat. Fűszeresség, fahéj és virágos, citrusos felhang. 

Íz: robban a vanília a szájban, a magasabb alkoholfok mögött előtűnik az édesség, a citrom, alma, némi gabonás-füves jegy, széna, fahéj. Az alkohol nem zavaró. 

Lecsengés: nekem egy kicsit kesernyés, fűszeres, közepesen hosszú. A pohárban alma és vanília illata.

Az Arran 10 éves alapkiadása a poszt megírásának pillanatában 10 és 11 ezer forint közötti áron kapható.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr5513657036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása