Mai whiskynk az első olyan párlat lesz a blogon, ami egy skót szigetről származik. Arran szigete Skócia nyugati felén található. A szigeten jelenleg egy aktív lepárló működik, az Arran. Ez a lepárló viszonylag újnak számít, hiszen 1995-ben alapították. Noha a skót single maltok világában sok a régi, nagy név és létezik több, mint 200 éves lepárló is, azért a 20. század vége, 21. század eleje is hozott lepárlónyitásokat. A 2000 utáni évek egyre többet, de erről majd egy másik posztban.
Ezzel a whiskyvel tehát kitekintünk egy kicsit a Skót felföldről és a tenger felé vesszük az irányt. A szigetek közül egyedül a javarészt füstös whiskyjeiről ismert Islay számít külön régiónak, de a többi szigeten előállított és érlelt single maltok igen nagy változatosságot mutatnak. Az Arran 10 éves alapkiadása nem füstös whisky. A lepárló rendkívül tiszta vizet használ. A whisky karaktere ropogós gabonás és citrusos. Jó minőségű párlatuk gondos hordókezeléssel kiegészítve kiválóan alkalmas a hosszú érlelésre. A sziget mikroklímája melegebb - tengeri fuvallatok, tiszta hegyi levegő és a Golf-áramlat keltette meleg áramlások teszik ideálissá a körülményeket. A természet a poharadban! A 10 éves alapkiadás az alapkiadásoknál megszokott 40 helyett 46%-on kerül a palackba.
Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Arran (Isle of Arran Distillers)
Szín: világos aranysárga
Illat: már elsőre is érezni a vaníliát, az édes illatokat. Fűszeresség, fahéj és virágos, citrusos felhang.
Íz: robban a vanília a szájban, a magasabb alkoholfok mögött előtűnik az édesség, a citrom, alma, némi gabonás-füves jegy, széna, fahéj. Az alkohol nem zavaró.
Lecsengés: nekem egy kicsit kesernyés, fűszeres, közepesen hosszú. A pohárban alma és vanília illata.
Az Arran 10 éves alapkiadása a poszt megírásának pillanatában 10 és 11 ezer forint közötti áron kapható.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.