86. Blair Athol 23 year old
Hunter Laing - The Old Malt Cask

bla23hl15757.jpgTovább folytatva a Blair Athol körüljárását, kettő idősebb palackozást fogunk megvizsgálni. A Blair Athol alapkiadása a Flora & Fauna sorozatban az egyik kedvenc ízvilágom és a Wemyssnél kiadott, Apple & Nut Flapjack névre hallgató 27 éves tétel is nagyon bejött. Tényleg ez az almás, lédús ízvilág volt mindkettő; nagyon barátságos, komplex, ízletes. Ám míg a Flora & Fauna alapkiadás egy viszonylag konzisztens, régóta létező palackozás, addig a Wemyss kiadása és ez a két külön posztban kóstolt tétel is single cask, tehát egyetlen hordó tartalma.

A The Old Malt Cask sorozat a Hunter Laing független palackozó sorozata. A Laing név ismerősen csenghet a skót whiskyt komolyabban fogyasztók számára: a jól ismert Douglas Laing független palackozót működtető család egyik tagja, Stewart Laing és két fia viszi az eredeti családi businessből különvált vállalkozást. Főként idősebb single maltokat palackoznak - az Old Malt Cask szériában 50% alkoholfokon teszik ezt, illetve 2018 óta saját lepárlójuk is üzemel, ami nem más, mint Islay kilencedik működő főzdéje, az Ardnahoe Distillery.

Ez a tétel 23 évig érlelődött egy sherry buttban, amiről nem tudjuk, hogy first fill (elsőtöltésű) vagy refill (újratöltött) volt-e. A hordó száma HL15757. A palackozás 321 palackot eredményezett ebből a hordóból és 50% alkoholfokon került az üvegekbe, ami az Old Malt Cask sorozat jellegzetessége. A whisky nem túlzottan édes, érezhetően sherrys aromákkal bír, de nem tolakodóan és nem annyira harsányan, ahogyan azt már más, koros sherrys palackozásnál megtapasztalhattam.

Lássuk, mit mond a kóstolójegyzet, ami részemről eltér a hivatalostól!

Blair Athol 23 year old #HL15757 / 50%
Hunter Laing - The Old Malt Cask

Ország: Skócia
Régió: Highlands
Lepárló: Blair Athol Distillery
Palackozó: Hunter Laing

Szín: sötét réz, cognac

Illat: azonnal mandula és marcipán illatát érzem, néha kiegészülve egy kis csokis pralinéval, marcipánnal, majd keményebb, kesernyésebb illatok jönnek: égett gyufa, öreg keményfa deszkák illata, gumi. Édesség szinte alig van.

Íz: ízében már jobban előjön az édesség, sokkal édesebb, mint amit az illat ígér. Kakaó, konyakosmeggy, öreg hordó aroma, kakaós kelttészta és kellemes, idős sherryhordós ízvilág, de nem annyira harsányan, ahogyan azt korábban már más, koros sherryhordós érlelésnél éreztem.

Vízzel: a víz illatában ezt a gumis, égettebb vonalat hozza előtérbe egy kevés karamellizált cukorral. Ízben egy hangsúlyosabb erdei gyümölcsös vonalat ad.

Értékelés:

84.03

A két kóstolt hordó közül ez a 23 éves a kevésbé édes és én arra tippelek, hogy nem is volt annyira intenzív hordó. A korábban tárgyalt Blair Atholok pedig nem full sherrysek voltak.

Ez a 23 éves Blair Athol a poszt megírásának pillanatában 38-46 ezer forint közötti összegért kapható, külföldi webshopokban.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr515602990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása