85. Blair Athol 1991 / Apple & Nut Flapjack
Wemyss Malts

blair_athol_1991.jpgKanyarodjunk vissza egy kicsit a Blair Atholhoz, amit a kedvenc whiskyjeim közé emeltem és ennek egyik nem titkolt oka az ez a Wemyss palackozás volt. A Flora & Fauna sorozatban létező alapkiadáshoz képest sokkal zamatosabb Blair Athol ez, a Wemyss elnevezéséhez hűen tényleg az alma dominált benne.

Már jópár kiadást kóstoltam a Wemyss független palackozó cégtől, de ha jól látom, a DRAMS blogon ezzel a poszttal debütál a cég. A Wemyss (ejtsd: vimsz) család egy régi skót klán, melynek székhelye a Skócia keleti partvidékén, a Firth of Forth partján található Wemyss Castle, amely egyben Wemyss hercegének (The Earl of Wemyss) székhelye is. A család a whiskyvel a 19. században került kapcsolatba, amikor John Haig az ő földjükön építette meg első lepárlóját. Manapság birtokukon saját árpát termesztenek, amelyből eladásra is jut. A Wemysst, mint független palackozót 2005-ben alapította a család egyik tagja, William Wemyss, aki a francia borokban szerzett jártasságát kiválóan tudta kamatoztatni a minőségi skót single maltok terén is. A Wemyss ma egyrészt saját blended maltokat kínál, melyek keverésében egyébként a neves szakértő és szakíró, Charles Maclean is a segítségükre volt, másrészt single cask palackozásokat ad ki. A single cask palackozások gondosan válogatott és megvásárolt hordókból kerülnek ki, valamilyen fantázianévvel ellátva és a címke színével megkülönböztetve, hogy melyik skót whiskyrégió lepárlójából származik az adott whisky. A harmadik, nagyon fontos ága a cégnek pedig a Kingsbarns Distillery, a saját tulajdonú lepárlójuk, amely 2014-ben kezdte meg működését a Lowland régióban és fiatal whiskyje igen jó kritikákat kapott. De arról majd később...

A gagyi, csengő alakú dekanterben is árult Bell's blend egyik fő alkotórésze önmagában egy szép whisky, sajnálom is, hogy nincs több - mondjuk korosabb - hivatalos kiadása. Nemsokára, ha minden igaz, érkezik hozzám a régi 8 évesből, amit így kiválóan össze tudok hasonlítani akár ezzel az 1991-es lepárlású, komoly, 27 éves palackozással is.

Az Apple & Nut Flapjack fantázianévvel kiadott whisky kereken 300 palackos limitáció és ahogyan a Wemyss Single Cask sorozatában megszokhattuk, egyetlen hordó tartalma, ami jelen esetben egy hogshead méretű hordó volt. Az nem derül ki, hogy ez bourbon vagy sherryhordó, first fill vagy refill-e és nem is találtam erre utaló információt.

Ja, amúgy tudjátok mi a flapjack? Zabpehelyből, cukorból, gyümölcsökből álló szelet, amit összesütnek. Mifelénk müzliszelet néven létezik:)

Blair Athol 1991-2018 / Apple & Nut Flapjack / 46%
Wemyss Single Cask Series

Ország: Skócia
Régió: Highlands
Lepárló: Blair Athol Distillery
Palackozó: Wemyss Malts

Szín: arany

Illat: hangsúlyos a kint felejtett reszelt alma illata, amely reflektál a névre, de van itt füge, dió, csonthéjas gyümölcsök aromája, majd hordós-fás jegyek érkeznek. Meggyőző illat!

Íz: szépen hozza az illatokat: rostos almalé, karamellás-habos sütemény, zserbó, csokoládés desszert áramlik, majd ischler és újra almalekvár, amit hoz.

Lecsengés: közepesen hosszú, kesernyés, diós-mogyorós

Értékelés:

87.42

Szép, olajos textúrájú whisky, kiválóan alkalmas volt arra, hogy megkedveljem az idősebb Blair Atholokat. Ez egy méltó megkoronázása lehet a vasárnapi ebédnek!

Ez a Wemyss palackozás a poszt megírásának pillanatában még kapható néhány külföldi webshhopban, átszámítva kb. 47 ezer forint körüli áron.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr6815605080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása