Blair Athol 12 year old 'Flora & Fauna'

blair_athol_12.jpgAmikor valaki megkérdezi tőlem, hogy melyik a kedvenc whiskym, nem tudok neki mit mondani, hiszen egyrészt minden whisky egy külön világ, másrészt én valószínű teljesen más szemszögből vizsgálom azt, mint aki felteszi a kérdést. Inkább azt szoktam mondani, hogy vannak, amelyek közelebb állnak hozzám, vannak, amelyek távolabb. Az egyik, aminek az ízvilágát szeretem, az a Blair Athol Flora & Fauna palackozása.

Mint megannyi társa, a Blair Athol is egy idős lepárló, hiszen az elődje már 1798-ban állt. Igaz, nevét csak 1825-ben nyeri el, amikor az akkori tulajdonosok a hét mérföldre lévő Athol falucskáról nevezik el, nem titkoltan kedvezve ezzel a helyi őrgrófnak, akié a föld volt. 1886-ban a Peter Mackenzie blending házé lesz, de a gazdasági világválság hatására 1932-1949 között zárva tart. Igazán a hetvenes évekre erősödik meg, amikor már az Arthur Bell & Sons tulajdonában van és az Egyesült Királyság akkoriban legnépszerűbb blendje, a Bell's alkotórésze. Ekkor kapacitása is megduplázódik. A 80-as években érkezik egy 8 éves hivatalos kiadása, még a Bell's gondozásában, de a Diageo érában már csak 12 éves Flora & Fauna palackozása tekinthető hivatalosnak. Függetlenek kínálatában azonban felbukkan.

Rövid fermentációs idő, nehéz új párlat, gazdag textúra. Ezt kóstoljuk most.

Blair Athol 12 year old
Flora & Fauna

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Blair Athol Distillery

Kóstolási környezet: bár, zenével

Szín: borostyán

Illat: Engem reszelt almára emlékeztet, amit már állni hagytak kicsit. Csokis praliné (vödrös csokis nápolyi), gyenge florális háttér, almás pite.

Íz: Valamennyire hozza az illatokat; cseresznyés-meggyes; itt is jön a csokis praliné, de a vége határozottan almás, sültalmás

Lecsengés: Nekem túlzottan alkoholos, erjedt.

Ezzel a whiskyvel szerintem moziba is lehet menni, de még öreganyád is meginná. Inkább ezt igya mondjuk, mint az Éva vermutot.

A Blair Athol Flora & Fauna palackozása a poszt megírásának pillanatában 18-23 ezer forint közötti áron elérhető.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr2414658931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása