84. Kilkerran Heavily Peated - Batch 2.

kilkerran_heavily_peated_batch_2.jpgAz egyik magyar whiskys csoportban nemrég heves vitákat generált a campbeltowni lepárló tőzeges kalandozásának újabb reinkarnációja, így elérkezettnek láttam az időt, hogy a régóta a polcon lapuló mintát feldolgozzam. Már amúgy is a harmadik részt várjuk a Kilkerran Heavily Peated, vagy ha úgy testzik, Peat in Progress kiadásából.

Ahogyan annak idején a lepárló indulásakor elindultak a különböző "Work in progress" palackozásokkal, mire elérkeztek a 12 éves, permanens alapsori darabhoz, úgy az erősen tőzegelt variáns sorozatának végén is többen korjelölt tőzegelt Kilkerranra számítanak. Most azt hisszük, milyen sokára fog eltelni ez a 10 év és nézd meg, már a harmadik kiadás jön...

Nekem nagyon tetszik a Glengyle új füstbombája. Elfogult is vagyok a Kilkerrannal kapcsolatban, mert abszolút közel áll hozzám nemcsak a karaktere, hanem az is, hogy úgy válik lassan kultwhiskyvé, hogy még nem emelkedett megfizethetetlen magasságokba az ára.

A Kilkerran Heavily Peated Batch 2. 55% ex-bourbon és 45% ex-sherryhordós érlelésekből lett összerakva, házasítva. Az első kiadás is ugyanezzel a hordóaránnyal bírt, valamivel alacsonyabb alkoholfokon, de azt tudni kell, hogy ez a whisky nemcsak 80ppm körüli fenoltartalommal érkezik, hanem 60% körüli alkoholfokkal is.

Én egy hordómintát kóstoltam, szóval a végső kiadás ettől valamivel eltérhet.

Kilkerran Heavily Peated, 60,9% abv

Ország: Skócia
Régió: Campbeltown
Lepárló: Glengyle Distillery
Tulajdonos:
J&A Mitchell & Co.

Szín: arany

Illat: azonnal jól artikulálható illatok: hamuba forgatott fudge (tejkaramella), lép a kaptárból,  törökméz, elszenesedett fa. Aztán karakteresebb jegyek, műanyag padló, fertőtlenítőszer és végül széna. Jól elkülönülő, határozott illatok.

Íz: az alkohol kissé arconvág elsőre, de mellette megjelenik az elszenesedett fa, rajta bársonyos tőzegesség, száraz fű. Vízzel egyértelműen kijön a hordós-fás aromák, ami mellé műanyag, száraz fű, vizes füst, szurok csatlakozik, ízben pedig a széna köszön vissza.

Értékelés:

81.43

Akinek bejött az előző batch, annak ez is be fog. Magasabb alkohol, ugyanaz a hordóarány.

A Kilkerran Heavily Peated a poszt megírásának pillanatában 18990 forintért elérhető a WhiskyNet kínálatában.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr9815605014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása