79. Hazelburn 10 year old

hazelburn_10.jpgA karácsonyi sürgés-forgásban és persze nagy zabálásban nagy kontrasztok vannak. Hol rosszul vagyunk, hol pedig kedélyesen élvezzük a rokonok társaságát és csipegetjük a finom falatokat, kortyoljuk a - remélhetőleg - minőségi italokat is. Nem most terveztem a Springbank harmadik maltjáról írni, de már régóta itt vár a poszt és a nagy zabálás ellensúlyozására talán jólesik egy könnyebb alapwhiskyről olvasgatni, ami nem illeszkedik a nemrég elkezdett sorozatos tematikáimba. Visszamegyünk  Campbeltownra, a falusi főzdébe, ahonnan már kóstoltunk itt vagy például itt is. A Springbank tehát háromféle stílussal operál: van a klasszikus Springbank, a tőzegelt Longrow és a háromszoros lepárlású Hazelburn.

A Hazelburn nem régóta, mindössze 1997 óta készül. Az alapanyagául szolgáló malátát csak forró levegőn szárítják, egyáltalán nem tőzegelt. Nevét egy régi campbeltowni lepárlóról kapta, ahogy tőzeges testvére, a Longrow is. Érdekesség, hogy mindössze a kapacitás 10%-ából lesz Hazelburn malt. Az első Hazelburn palackozás 2005-ben került a piacra, egy 8 éves formájában és azóta számos más palackozással találkozhattunk, például boros finiselésekkel, amelyek jól gyűjthetők. Alapkiadása most korjelölt, de korábban, a 2010-es évek elején mindhárom Springbank maltnak létezett egy CV alnevű, korjelölés nélküli kiadása is, amelyek vagy különböző korú, vagy különböző hordós érlelésű whiskyk házasításából születtek.

Lássuk a Hazelburn alapkiadását, amely egy rendkívül könnyed, de annál ízletesebb whisky.

Hazelburn 10 year old, 46% abv

Ország: Skócia
Régió: Campbeltown
Lepárló: Springbank Distillery
Tulajdonos: J&A Mitchell & Co.

Szín: világos arany

Illat: első illatolásra sós-gyógyfüves, könnyű; száradó széna a nyári napon, tengerparti levegő vagy tópart, de mindenképp víz melletti illatok, faforgács. Könnyű, tiszta, de ízletes.

Íz: ízében is hozza a száraz, fás érzetet, de édes felhanggal. Nem olyan fás ez, mint amikor tolakodó a tölgyfahordó, inkább lágy, friss fa. Citromos nápolyi, sósság itt is beköszön, mandulás ostya és enyhe citrusos vonal, ami mindig előjön.

Lecsengés: enyhén édeskés, száraz fás itt is, továbbra is jön a sós érzet, ami ott marad az aromák mellett.

Nem szoktuk mondani a Hazelburnre, hogy "maritime", legalábbis sehol nem olvastam, de nekem mégis hoz egy ilyen kis tengeri vonalat, ami határozottan tetszik ebben a könnyen iható whiskyben. Falusi maritime - szól a jegyzet a kóstolás mellett a füzetben.

A Hazelburn 10 éves kiadása a poszt megírásának pillanatában 13-14 ezer forint közötti áron elérhető, például a Whiskynet kínálatában.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr4915114258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása