Longrow

longrow.jpgEmkékszünk még a Springbank 10 éves kiadására? A családi tulajdonban álló campbeltowni lepárló háromféle single maltot készít: az alapkiadásnak tekinthető Springbank képvseli a hagyományos vonalat, van egy háromszoros lepárlású, nem tőzegelt malt, a Hazelburn, a tőzegelt variáns pedig Longrow névre hallgat. Így, simán csak Longrow, semmi cicoma, meg elő-, és utónév, vagy korjelölés. De hát ez jellemzi a főzdét is, tradíció, vidéki egyszerűség. Egyébként ennek a kiadásnak az előző neve is igen egyszerű volt: Longrow CV.

Vannak aztán limitált kiadásai is: a Springbankből érkező évekénti limitácók a gyűjtők kedvencei. Nincs másképp ez a Longrow-val sem, amiből általában valami korjelölt, boros érlelés szokott lenni ez a kiadás és a RED utótagot kapja. De tavaly például volt egy 14 éves, teljes időben sherryhordós érlelés. Volt már korjelölt Longrow, ami nem boroshordós. Volt single cask is. De ne szaladjunk ennyire előre, most elég, ha ennyit tárgyalunk meg a whiskyről.

Sokan nem szeretik a tőzegelt maltokat. Na most az a helyzet, hogy ez a whisky nagyon egyben van, selymes, bársonyos, nem harsány. Nem mondanám lágyan füstösnek, de keménynek sem. Tegyetek egy próbát vele! Nem fog elijeszteni.

Longrow, 46%

Ország: Skócia
Régió: Campbeltown
Lepárló: Springbank Distillery

Szín: arany

Illat: Finom, lágy füstösség, amibe fűszerek keverednek. Virágföld, kakukkfű, nehéz fűszerek.

Íz: a füstösség elsőre nem tör előre, itt már érezhető egy kis jódos-medicinális jelleg. Később határozottabban érkezik a füst, amibe édesség vegyül: vanília, karamellizált cukor, enyhe mentolosság.

Lecsengés: a füst és az alkohol szépen kiegyensúlyozza egymást. Fokozatosan elhalványuló lecsengés, továbbra is egy kissé jódos-minerális ízzel.

A Longrow a poszt megírásának pillanatában 13-14 ezer forint közötti áron elérhető. Ez a whisky sem hiányozhat az otthoni alapkészletből.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr314627586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása