Springbank 10 years old

springbank_10yo.jpgNos ha az előző Balvenie-t, meg a korábbi Glenfiddichet alapmaltoknak, alapvetéseknek hívtuk, akkor a Springbanket kultwhiskynek fogjuk.

A jelenleg legkisebb skót whisky régióban, Campbeltownban járunk. A huszadik század elején ez volt Skócia whiskyfővárosa: állítólag nem kevesebb, mint 35 lepárló működött errefelé. A 20-as évek összeomlása, lepárlóbezárásai nyomot hagytak a vidéken: mindössze három főzde maradt, egyik a Springbank. 1979 és 1987 között aztán ez is bezárt egy időre, hogy aztán az alapító család ükunokájának köszönhetően felvirágozzék és búcsút mondva annak, hogy blend alapanyag legyen, saját single malt portfóliót éptsen fel.

A Springbank az alapítása - 1828 óta egy család tulajdonában van. Már ebben is nagyon kevés hasonló lepárló létezik Skócia szerte. Ha ez nem lenne elég, a Springbanknél az összes folyamat: malátázás, lepárolás, érlelés és palackozás is helyben történik, ami mára szintén egyedivé teszi őket. A lepárló háromféle whiskyt készít, amiből mi most a legrégebbi alapvetést, a két és félszer párolt Springbank 10 éves, legfiatalabb változatát fogjuk kóstolni.

A lepárló másik két gyermeke az 1973 óta készülő, erősen tőzegelt Longrow (ez a hagyományos kétszeres lepárláson megy keresztül) illetve a "legújabb", a tőzegmentes Hazelburn, ami viszont háromszoros lepárlású, akárcsak a lowlandi whiskyk és az ír whiskey. Ez utóbbit 1997 óta találjuk meg a lepárló kínálatában. Mindkettőnek kóstoljuk majd többféle változatát, csak legyetek türelmesek. Először ismerjük meg őket.

Kicsik, konzisztensek, vidékiek. Springbank.

Ország: Skócia
Régió: Campbeltown
Lepárló: Springbank Distillery

Szín: közepesen sötét arany

Illat: száraz és nedves fa érződik, majd malátás illatok érkeznek és az egész tetején finoman érezhető a tőzegfüst; fűszeresség és minerális jegyek is kiolvashatók a pohárból.

Íz: ízében is egyből érezhető a fás-malátás profil, azonban itt már a vanília és édes ízek is kivehetők, némi fahéjas fűszerességgel megtámogatva. Ha még jobban figyelünk és hagyjuk szétterülni az italt, érkezik a lágy, de mégis határozott füstösség is. A 46% abszolút nem tűnik erősnek.

Lecsengés: füstös, fás, hosszan elnyúló, beteríti a szánk belsejét.

A poszt megírásának pillanatában a Springbank 10 years old 14000-16000 forint közötti áron kapható.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr7014273367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása