73. Kilchoman Port Cask Matured 2018

kilchomanport2018.jpgAz eddig vett portóis témák között olyanok szerepeltek, amelyek csak utóérlelésként kapták meg a portóis hordót. Egy szintel feljebb lépünk, ami ez esetben a teljes idejű portói hordós érlelést jelenti, amit a Kilchoman frissességet hordozó párlatán keresztül ismerünk meg.

A Kilchoman Islay szigetének kedvelt lepárlója, amit emel jó gyűjthetősége illetve frissessége, formaterve, színvilága. Nekem legalábbis nagyon tetszik és egy Kilchoman gyűjtemény elég impozáns tud lenni bárki whiskypolcán. A szokásos, éves batchekre bontott megjelenések között egy-egy limitált darab is ki szokott jönni, bár a lepárló előszeretettel tünteti fel minden palackozáson a darabszámot, kivéve a két alapsori tételt (Machir Bay és Sanaig).

2014-ben megtöltött 30 hordó, amelyben korábban ruby port volt, tehát a whisky megjelenésekor 4 éves. Not bad! A Kilchoman friss, tőzegelt karaktere nekem nagyon jól találkozik, integrálódik a portóis érleléssel, amin az idő múlása és a kis mértékű oxidáció egyébként még jobban segít. Kíváncsi leszek, amikor majd ezek a kiadások is 10-12 éves whiskykből lesznek, mennyire áll majd jól neki a kor.

Kilchoman Port Cask Matured 2018

Ország: Skócia
Régió: Islay
Lepárló: Kilchoman Distillery
Tulajdonos: Kilchoman Distillery Company

Szín: vörösréz

Illat: Szilvás-baconos hús, hamu, új vászon, étcsokoládés gyümölcs és ez az egész nagyon szépen integrálódik a tőzegeléssel, ami hol áengedi magán az illatokat, hol nem.

Íz: Azonnal határozottan érkező hamus füstösség, de utána édes, vegyes ízek: szilva baconnel, majoranna, rumos-csokis szelet vagy nápolyi. Folyamatosan járja át a tőzeg, de mindig mutat valamit.

Lecsengés: Alapvetően enyhe édességgel búcsúzik; szilvabefőtt utóíze még.

 

A Kilchoman Port Cask Matured 2018 a poszt megírásának pillanatában ahol még kapható, ott 37-40 ezer forint között láttam.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr215312800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása