71. Tomintoul 15 year old Portwood Finish

tomintoul15.jpgA speyside-i Tomintoul lepárlóból eddig 2 tétel szerepelt a blogon, a 10 éves itt, a 21 éves pedig itt. Akkor azt írtam, hogy a 10 éves egy könnyű, letisztult malt, a 21 éves pedig egy dupla 10 éves, elég jól állt neki a plusz 11 év, persze nem tudom, hogy az érlelés tökugyanaz-e, ami a hordót illeti. Egy biztos, a 15 éves portwood finish esetében biztosan más a vége. De vajon happy-e a finish?

Meglepően világos a whisky más portóisokhoz képest, az íze azonban nem okoz csalódást. Ha a 10 évesre azt mondom, hogy jó ismerkedés a single malttal, akkor a 15 éves portóis finishre azt, hogy jó elsőnek kóstolni portóisnak, nem azért, mert ez a legjobb ilyen fajta utóérlelésű malt, hanem mert könnyű, nem vág hasba. Egyébként jól beborítja a Tomintoul alapkarakterét, mint egy vékony bársonytakaró, ami alól néhol kikandikál egy testrész.

A Speyside régió szívében, az Avon folyó partján helyezkedik el a Tomintoul Distillery, ami a skót felföld legmagasabban fekvő településéről, a közeli Tomintoulról kapta a nevét. Ugyan az 1960-as években alapították és kis lepárlónak hinnénk, 3,4 millió liter per éves kapacitásával mégsem a kicsik közé tartozik. A lepárló, hasonlóan több skót társához, több tulajdonosváltást ért meg. Ma az Angus Dundee Distillers tulajdonában van, akik a Glencadam Distilleryt is birtokolják

Tomintoul 15 year old Portwood Finish, 46% abv

Ország: Skócia
Régió: Speyside
Lepárló: Tomintoul Distillery
Tulajdonos: Angus Dundee Distillers

Szín: óarany, más portóisoknál világosabb egy fokkal

Illat: Elsőre tavaszi-nyári virágcsokor, szegfű és rózsa illata, szárított virágokkal teleszórt széna, majd jobban jön az amúgy végig ott bújkáló édesség: áfonya, szeder, közé vegyülve fűszeresség: szegfűszeg a szivarok között.

Íz: Az édes-sárgadinnyés ízre azonnal érkezik a dohosabb, tölgyesebb feketeszeder íz, málnaszörp, fahéj, de ez utóbbi nem határozottan. Édes fűszeresség továbbra is.

Lecsengés: Tölgyes-hordós, amit átfut az édesség, de inkább karamellizált formában.

Ahogy egyre többet kóstol az ember azonos finiseléseket, egyre jobban látni, hogy miként hat egy adott alappárlatra, jelen esetben a Tomintoul könnyed, füves párlatára.

A Tomintoul 15 Portwood Finish a poszt megírásának pillanatában 29-30 ezer forint közötti áron elérhető itthon.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr1215289142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása