Tomintoul 10 Years Old

tomintoul_10.jpgA Speyside régió szívében, az Avon folyó partján helyezkedik el a Tomintoul Distillery, ami a skót felföld legmagasabban fekvő településéről, a közeli Tomintoulról kapta a nevét. Ugyan az 1960-as években alapították és kis lepárlónak hinnénk, 3,4 millió liter per éves kapacitásával mégsem a kicsik közé tartozik. A 10 éves kiadása először 2002-ben jelent meg. Alapsorában ma 10, 12, 14, 15, 16, 21 és 25 éves kiadások szerepelnek és pár extra koros tétel, ami a magsabb árkategóriában helyezkedik el és kóstolásaink során nem érintjük. A 12 éves sherryhordós érlelésű változat, a 15 évest pedig portóis hordóban utóérlelték. 

A whiskyhez a vizet a Ballatruan forrásból nyerik. Ismerős lehet a név, ugye? Persze, hiszen a lepárló készíti az Old Ballantruan, erősebben tőzegelt whiskyt is.

A Tomintoul lepárlómesterét Robert Flemingnek hívják és négygenerációs whiskykészítő családból származik, ha esetleg valaki a lepárlóba utazik és szeretné a nevén szólítani - de különben sem árt egy kis lexikális tudás a lepárlókról, abba még senki sem halt bele.

A lepárló, hasonlóan több skót társához, több tulajdonosváltást ért meg. Ma az Angus Dundee Distillers tulajdonában van, akik a Glencadam Distilleryt is birtokolják, illetve több másik blended whisky márka is a portfóliójukba tartozik - például a hazánkban is kapható Smokey Joe.

Nekem nagyon tetszik a Tomintoul stílusa, letisztultsága, egyértelműsége. El tudom helyezni a térképen, a profilja tiszta és érthető. Lássuk a whiskyt!

Tomintoul 10 Years Old, 0,7l 40%

Ország: Skócia
Régió: Speyside
Lepárló: Tomintoul Distillery

 

Szín: arany

Illat: már elsőre szembetűnő egyfajta gabonás, fás jelleg, amire friss virág és friss fű érkezik. Lágy mézes édesség is érezhető. 

Íz: ízében is azonnal jön némi florális jelleg, sárgadinnye, enyhe édesség, fanyar fűszeresség, fa, hordó. Meglepően kesernyés utána, erjedt gyümölcsre emlékeztető csípősség is érezhető.

Lecsengés: kesernyés, fás, közepesen hosszú.

Másra számítottam, nekem ez elég furcsa stíló így elsőre, lehet a fiatal kora, lehet a frissessége okán, nem tudom. Remélem az idősebb, illetve tőzegelt kiadásai közelebb állnak majd hozzám. Érdekes mindenesetre. Kivinném a virágos mezőre, egy késő tavaszi kiránduláson. Nem azt mondom, hogy rossz, hanem azt, hogy nekem más a világom. The gentle dram, a Tomintoul szlogenje - ezt szerintem hozza attól még, a párlat lágy, kellemes.

A Tomintoul 10 éves kiadása a poszt megírásának pillanatában 9990-10450 forint körüli áron kapható.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr214318011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása