164. Öt skót single malt whisky bevezetőnek
164. Öt skót single malt whisky bevezetőnek

kepernyokep_2024-09-11_225159.png

Sokan sokféleképpen kértek már tőlem ilyen ajánlást és a tervem az volt, hogy a csatornámon készítem el, video formájában. Viszont a blogplatformot is birtokló híroldalon megjelent egy összefoglaló Pécsi Balázs ( a nemrég polcokra került Stílusgourmand c. könyv szerzője)  tollából az elmúlt időszakban piacra dobott luxuswhisky-kiadásokról, ami egy viszonylag korrekt módon átültetett beszámolóra sikerült, pedig itthon nem ez a jellemző. Nekünk, akik a ...

163. Vadludak völgye és Gunarasfürdő – Glengoyne 10yo Pure Malt 1982
163. Vadludak völgye és Gunarasfürdő – Glengoyne 10yo Pure Malt 1982

glengoyne.jpg

A nyári melegben szünetelt a blog és a kóstolás is, de több esemény együttállása egy rég várt minta felbontásához vezetett. Több olyan minipalack is van a birtokomban, amik tartalma az 1970-es, 80-as vagy 90-es években keletkezett és egy-egy gyűjtő megőrizte azt az utókornak időkapszula formájában. Hogy aztán én 25-30 évvel később felbonthassam. Sajnos minden egyes felbontott vintage whisky elfogyasztásával egy palackkal kevesebb lesz belőle, mígnem talán ...

162. Whiskyről egyszerűen, mindenkinek
162. Whiskyről egyszerűen, mindenkinek

we_blogkep.jpg

A bloghoz tartozó Facebook oldalon már említettem, hogy sallangmentes, egyszerű és érthető videosorozatot indítottam a whiskyről, amiben egyelőre alap dolgokról beszélek, röviden.

A whisky és úgy általában a párlatok körül még mindig sok a bizonytalanság - mit igyak? Hogyan igyam? Ez most akkor sznob vagy sem? - bár most már stabilan megvan az a réteg itthon, aki magabiztosabban mozog a prémium párlatok világában és talán az átlagfogyasztókat is ...

161. Fenntarthatóság a skót whisky iparban
161. Fenntarthatóság a skót whisky iparban

pikaso_texttoimage_a-bottle-of-whisky-in-the-middle-of-a-grass-field-4.jpg

A blogon általában kóstolójegyzeteket osztok meg a saját whiskys kalandomból, de ne menjünk el amellett sem, hogy ma van a Föld napja, így álljon itt néhány érdekesség a skót whisky és a fenntarthatóság kapcsolatáról.

A skót whiskyipar nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra. Természetközeliségéből adódóan ezt nagyon jól meg tudják valósítani a lepárlók és az újonnan épülő főzdéknél már a tervezés során fontos szempont a ...

160. Glendullan, avagy egy malt a radar alól
160. Glendullan, avagy egy malt a radar alól

Vannak lepárlók, amelyek olyannyira a háttérben vannak, hogy az egyszeri whiskyfogyasztó talán soha életében nem találkozik a nevével, amíg el nem olvas egy ilyen postot, mint ez is. Kivéve persze az amerikaiak, de erről később.

Mit tudunk a Glendullanról egyáltalán? Dufftown utolsóként épült lepárlója – ami a történetírások szerint viszonylag későn (sic!), 1897-ben nyitotta meg kapuit. 1925-ben került a mai Diageo valaha volt elődjéhez, a DCL-hez. ...

159. Whisky is the Limit
159. Whisky is the Limit

WITL design

2024. február másodikán szervezte meg a magyar Noble Nectars független disztribútor cég az első nyilvános kóstolóját, amelyen a svájci Whisky is the Limit tételeit kóstolhattuk meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel online formában is ment a kóstoló, amihez mi otthon is tudtuk kóstolni a whiskyket.

A Whisky is the Limit egy fiatal, néhány éve létező független palackozó ( milyen szép egybeesés: egy hazai, független disztribútor egy független palackozó ...

158. Method and Madness - a Midleton "titkos" műhelye
158. Method and Madness - a Midleton "titkos" műhelye

methodandmadness.jpg

Régi adósságot törlesztek magammal szemben, hiszen az ír kísérleti főzde termékeit már régóta meg akarom kóstolni. A múltkori oldschool kóstolás után most egészen új vizekre evezünk.

A craft lepárlók sikerén felbuzdulva, vagy talán épp azt ösztönözve, a skót, az ír és az amerikai whisk(e)y területén a befutott szereplők az innovációt és a kísérletezést tették a legfontosabb prioritássá. Bőséges eszközeik vannak, de ezek a főzdék túl nagyok ...

157. Oldschool, avagy megkóstoljuk a múltat
157. Oldschool, avagy megkóstoljuk a múltat

oldschool4.jpg

Zárt körben tartott kóstolósorozatunk következő része fontos péntek estének ígérkezett, melynek során a régi, "oldschool" whiskyk és azok kóstolása volt a sorvezető, hat régi palackozással.

A komolyabb szintű whiskykóstolásban és úgy általában a whiskyvel való ismerkedésben is az egyik legnehezebb topic a régi whiskyk kérdése, azoknak a kóstolása és leginkább a megfelelő helyretétele. Fejben, a maltbankban, összefüggéseiben és mindenhogyan. Egy ...

156. Az Arran Cask Finish széria újralátogatása
156. Az Arran Cask Finish széria újralátogatása

arran_cask_finish_range.jpg

Amikor elkezdtem ezt a postot, akkor volt Robert Burns születésnapja, ami ugyan nem számít munkaszüneti napnak Skóciában, azonban országszerte Burns Suppert tartanak a költő születése tiszteletére. Ezt én is megtettem, de előbb néhány whisky került az asztalra. Ebben az évben nem valamilyen különleges és ritka palackozást vizsgálgattam, hanem az Arran (már Lochranza) Distillery Cask Finish szériáját  Ebből a sorozatból korábban már írtam egy kiadásról .

...

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (23) 12éves (23) 15éves (6) alkohol (152) Ardbeg (5) Arran (8) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (7) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (148) gourmet (21) Highland (42) ínyenc (7) Islay (29) ital (152) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (142) kult (8) Lowland (10) NAS (16) portói (6) sherry (32) single malt (104) skócia (9) Skócia (136) skót whisky (15) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (149) Címkefelhő
süti beállítások módosítása