189. Shizuoka - a jövő Japánból érkezik

shizuoka.jpg

A nap melege, bár már szeptember vége felé járt, még mindig simogatta az arcokat a Shizuoka Distillery parkolójában. A hűvös, tiszta levegő, amit a közeli hegyek és a Csendes-óceán közelsége fűszerezett, kontrasztot alkotott a nyár emlékével. Nemcsak a helyi lakosok lepték el a vidéket, hanem a közeli nagyvárosból érkezők is, akik a lepárló körüli túrautakon kerestek kikapcsolódást. A fák még zöldek voltak, de a lassan sárguló lombok jelezték, hogy a japán ősz komótosan megérkezik, felfrissülést ígérve a nyári forróság után. A frissen megnyitott hordó illata, a tiszta víz csobogása és a hegyekből lezúduló szellő fuvallata csendes harmóniát teremtett a szombat délutáni napsütésben.

Japán nem evilági.

Ez szinte már közhely. Akár volt ott valaki, akár nem, ma már bárhol szembejöhetnek azok a dolgok, jelenségek, amik miatt a fenti mondatot kimondhatjuk. Videók, fotók százezrei, emlékek egy baráttól, aki járt már ott. Shinkansen, világító toalett, futurisztikus ételek, elképesztő szokások.

Japán ugyanakkor tradíció is.

Japán nemcsak a Shibuya crossingból meg a Fujiból áll, hiszen mégiscsak egy 120 milliós népességű országról beszélünk. A vidék, ahova oly kevesen jutnak el átlag európai utazóként, tartogat azért meglepetéseket és szépségeket egyaránt. Például whiskylepárlókat.

És a whiskylepárlás az is maga a tradíció. Még Japánban is, persze ők mindig tesznek bele egy kis csavart, attól lesz az ő whiskyjük sajátos. Azt most nem kell átismételni, hogy hogyan alakult a japán whisky története a 20. században – ezt már megtettem itt és itt – azt viszont érdemes megemlíteni, hogy ennek a történetnek milyen szépen látszik a hatása a mai japán whiskyre is. Ezt láthatjuk a ma kóstolt Shizuoka esetében is: adott egy srác, aki szereti a whiskyt, a családi vállalkozásból kiszállva whiskylepárlót alapít, melyhez sokat tanul a skót iparból…ismerős valahonnan?

A Shizuoka Distillery és anyacége, a Gaiaflow az igazi japán újhullámos whiskykészítés képviselője. Az újhullámos szó ne tévesszen meg, hiszen maga a desztillációs folyamatok abszolút hagyományosak, itt inkább az időbeniségre gondoltam, hiszen a főzde 2016-ban kezdte meg a működését. Alapítója, Taiko Nakamura kötődése a whiskyhez annyi volt, hogy édesapja kedvelte és gyűjtötte a párlatot. Később aztán részt vett egy Nikka által szervezett whiskyworkshopon, ami alapvető ismeretekkel látta el a párlatról. De az igazi áttörés mégis akkor jött, amikor 43 éves korában Skóciába utazott, Islay szigetére. Ez 2012-ben történt.

taiko_nakamura.webp

Akkoriban a nagy japán földrengés után napirendre került az energiaellátási szabályok liberalizálása, amit meglovagolva megújuló energiával foglalkozó céget alapított. Azonban a piaci szabályozás változása még éveket váratott magára.

Islay szigetén a Kilchoman látogatása alatt-után hasított bele a felismerés, hogy whiskyt készítsen, illetve lepárlót alapítson. Hát igen, sokan vagyunk így ezzel, akik egyszer belépnek egy skót lepárlóba.

Taikonak azonban nem volt semmilyen tapasztalata, így egy iparágból érkező javaslat alapján először az importálásba vágott bele. Azóta a Gaiaflow fontos szereplője a japán whiskyimportnak.

A Shizuoka Distillery elindítására még pár évet várni kellett és a szerencsének (na meg a japánok fokozódó érdeklődésének a whisky iránt) köszönhetően szülővárosa, Shizuoka mellett épült meg a lepárló egy olyan földterületen, ami előtte a helyi önkormányzaté volt. A terület megszerzését nagyban előmozdította, hogy az ügyet intéző magas szintű potentát maga is nagy whiskykedvelő volt, így megvalósulhatott Taiko álma és 2016 nyarára kész is lett a főzde. Tényleg mindent a nulláról kellett megtanulni és ez meg is látszott a kihozatalon. De 2020 decemberében meg tudott jelenni az első single malt kiadás, ami szép elismeréseket kapott.

A Shizuokáról tudni kell, hogy ott található a hajdani, legendás Karuizawa lepárló egyik lepárlóüstje, aminek szokatlanul hosszú lyne arm-ja (azaz páracsője) van. Az ezen készülő párlatoknak különleges karaktere van és az innen kikerülő whiskyk betűjele K.

A lepárló másik különlegessége a fatüzelésű wash still, ami egyedülálló a világon – nem tudom, hogy hány lepárlóban alkalmazzák még ezt a technológiát. Az ezen a lepárlóüstön készülő whiskyk betűjele W.

shizuoka_stills.jpeg

 shizuoka_interior.jpeg

A kétféle whisky többféle hordóban érlelődik, de mindig szigorúan külön érlelve, tehát egy „K” lepárlás és egy „W” lepárlás nem kerülhet egy hordóba. Ezekből aztán külön-külön készülnek a whiskypalackozások, megfejelve még egy csavarral, méghozzá azzal, hogy japán és import malátával is dolgoznak. Így tulajdonképpen kialakul egy mátrix, ahol K és W kiadások készülnek vagy import, vagy japán malátával.

Ezeken kívül létezik a kétféle párlattípusnak a házasítása is, de az ennek kóstolásnak nem témája.

A Budapest Whisky Társaság 2024 februári kóstolójának témája volt az alábbi sor, amiben a két jellegzetes whiskyformátumot kóstoltuk, illetve egy független palackozésú Shizuokát – merthogy már ilyen is van. A whiskyk az első kiadások a Pot Still szériában, 2022-ből. Ez a széria váltotta a főzde első sorozatát, a Prologue-t.

Shizuoka Pot Still K – Japanese Barley First Edition (55,5%)

shizuoka_k_jap_fe.png

A legendás Karuizawa still és a japán árpamaláta találkozása. 2500 palackos limitáció. Bourbon és boroshordók házasítása, 3-5 év közötti érlelés. A japán maláta drágább ez a kiadás pedig limitált és csak

Szín: sötét arany Illat: gabonás alappal indul, aztán szépen lassan teljesedik ki a levegőn. Narancs és szárított narancs, főtt hús, alma, majd érkezik a karamell és vanília, de csak nyomokban. Friss zöldfűszerek is érkeznek. Vízzel fa és dohos pince, érett fehérbor, érett narancs Íz: itt is érezhető az a gabonás alap, ami nyilvánvalóan a fiatal kor miatt jön ki ennyire, de rajta már ennyi idő után is ízrétegek: határozott citrusosság – friss citrom leve, majd méz, gála dinnye, herbálos jegyek (boróka és zöldfűszerek). Vízzel: egyszerű, gabonás és hordósfás karakter.

Shizuoka Pot Still K – 100% Imported Barley First Edition (55,5%)

shizuoka_k_imp_fe.jpg

Ez 100%-ban importált árpamalátából készült, de a Karuizawa lepárlóüstön. A készítése teljes mértékben megfelel a japán whisky szabályainak. 3000 palackos limitáció. Az érlelése állítólag bourbonhordó, quarter cask és sherry hogshead. A készítéshez skót füstös malátát is használtak.

Szín: sötét arany Illat: sokkal édesebb elsőre, mint a japán malátás kiadás. Narancslikőr, édeskömény, citrusok, majd jódos-minerális aromákon kúszik be némi füst. A víz jobban kidobja ezt a minerális, vakolatos oldalát, de van még itt florális, friss gabonás illat is. Sőt, levegőzve alma, mandarin – és tőzegesség. Íz: a tőzegelt maláta okozta kissé füstös karakter itt jön elő igazán, az alkohol még kis is dobja. De összességében nem nyomja el az alkohol az ízeket. Méz, árpacukor, édes maláta, érett narancs és mandarin. Vízzel itt is a gabonásság a nyerő, meg persze egy kis füst is, de összességében nem emel rajta annyit.

Shizuoka Pot Still W – 100% Imported Barley First Edition (55,5%)

shizuoka_w_imp_fe.webp

Direkt (fa) tüzelésű lepárlóüstön készült single malt, amit valóban egyedi, hiszen fatüzelésű lepárlóüst nem sok működik ma már. A lepárlási hőmérséklet mintegy 800 °C-ra kúszik fel ilyenkor.

100%-ban importált árpamaláta, amiből 70% skót tőzegelt, a többi pilsner. 5000 palackos limitáció. Érlelését tekintve bourbon és új amerikai tölgyhordó.

Szín: arany Illat: a Pot Still K kiadásoknál robosztusabb alap, krumplicukor, frissen mosott ruhák, azaz öblítő, tőzegesség – highlandi tőzegre emlékeztet, nem tolakodó, nem hamus, hanem édes és lágy. Vízzel virágos, kissé enyves; érett mandarin, mineralitás – sokkal komplexebb lett vízzel, mint anélkül. Íz: rendkívül robosztus és krémes, olajos a párlat ilyen fiatalon is. Egyértelműen füstös: bőr, dohány és mályva- vagy krumplicukor, észteres rum íz, füstölő. Vízzel gabonásság érkezik és édes füst.

Shizuoka 2018 5yo Pot Still W Asta Morris single cask (Cask 734) (55,6%)

shizuoka_2018_am.jpg

Az első független, és egyben első korjelölt Shizuoka, amit kóstolok. A belga Asta Morris független palackozó már régóta kapcsolatban áll a Gaiaflow céggel és a lepárlóval – előbbi forgalmazza a palackozó cuccait Japánban, utóbbi pedig az Asta kínálatában is megjelenik.

Bourbonhordós érlelés, 325 palacknyi mennyiség.

Szín: óarany Illat: érett citrusok (narancs), de inkább műanyagos illat, mint egy új nejlonzacskó. Őszibarack, marcipán, de felbukkan egy kis pirított kenyér is. Lakk, oldószer, mangó. Vízzel jön meg a vanília, a friss citrusok, a klasszikus bourbonhordós jegyek. Íz: elsőre erősen érkezik az alkohol, de mellette egyből tömény narancsosság tolul be a szánkba. Grillezett narancs is. Mellette citrusok. Egyáltalán nem tipikus bourbonhordós érlelés, pláne nem 5 év után. Trópusi gyümölcsök, rumos ízek is megjelennek. Vízzel, akárcsak illatban, megérkezik a friss citrus.

A single cask hozta a legkomolyabb élményt, bár mindegyik palackozásban volt valami, ami megragadott. Már most rendkívül karakteres whiskyről beszélünk, pedig csak 3-5 éves párlatok. Persze a főzde szépen-lassan hype lett, így már többszáz Euro egy-egy palackozás a másodlagos piacon és a korjelölések megjelenésével gondolom ez egyre jobban kúszik majd fel. Amúgy tudod, mi a legjobb? Hogy a Shizuoka itthon is elérhető!

Képek forrása: Shizuoka Distillery / Gaiaflow Co. Ltd., Whiskybase

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr818960279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (24) 12éves (23) 14éves (5) 15éves (6) alkohol (179) Ardbeg (5) Ardmore (5) Ardnamurchan (5) Arran (9) Blair Athol (5) Bunnahabhain (9) Campbeltown (13) Caol Ila (7) Diageo (16) finiselés (14) független (24) füstös (16) gasztro (169) Glendronach (5) gourmet (43) Highland (51) hírek (5) ínyenc (7) Islay (32) ital (179) italkereskedelem (7) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (166) kult (9) Lowland (12) NAS (17) peated (5) portói (6) sherry (33) single malt (129) Skócia (159) skócia (9) skót whisky (24) Speyside (41) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (39) újdonság (5) whiskey (6) whisky (177) whiskyklub (6) Címkefelhő
süti beállítások módosítása