141. Caol Ila - Islay óriása - 2. rész: füst nélkül

caol_ila_islay_oriasa2.jpg

A Caol Ila – Islay óriása első része itt található.

Az 1980-as évek elején bekövetkező visszaesés a skót whiskyiparban több lepárló bezárását eredményezte, de azt is, hogy némely főzdék termelési rezsimje átalakult. A Caol Ila-t ez úgy érintette, hogy highlandi stílusú, tőzegmentes párlatot készített, de így legalább nem zárt be, fennmaradt. A kapacitása bőven lehetővé tette, hogy továbbra is igásló lehessen.

A második részben kóstolt, szintén hivatalos kiadású Caol Ila palackozások az anyacég Diageo évente megjelenő Special Releases sorozatából származnak, amely sorozat egy kvázi lenyomata az épp aktuális whiskyvilágnak, trendeknek, ha lehet ilyet mondani.

Mindegyik kóstolt whisky hordóerős, ami ma már csak a független Caol Ila palackozásoknál és egy-két limitált kiadásnál tettenérhető (korábban volt NAS Cask Strength hivatalos kiadás is).

De lássuk, hogy mit hoz füst nélkül egy olyan whisky, amelyet füsttel "szoktunk meg". Más lepárlóknál sem ritka, hogy az alapvetően tőzegelt malátából dolgozó főzde néhány hétig tőzegmentes párlatot is készít, sőt ennek az ellenkezője sem.

Caol Ila 12yo „Unpeated style” (b.2010) (57,6%) Diageo Special Releases 2010

Bár ez egy jó hordóerős Caol Ila, azért a vizet is megkapja.

Szín: arany Illat: egyelőre felejtsd el, amit a Caol Ila-ról eddig tudtál. Pörkölt mogyoró, mandula, pörkölt gabonák, majd ahogy lenyugszik a whisky, érkezik a vanília, grillázs, toffee. Nagyon érezni azért egy kis tőzeget is, vagy füstöt, biztos keveredett bele némi tőzegelt maláta. Kréta és újságpapír. Vízzel citrusos, végülis first fill bourbonhordós érlelés.

Íz: malátás és tölgyes jegyek tolulnak előre, egyben egy kis füst itt is megjelenik. Mogyoró, só és karamell, ez utóbbi nem dominál. Majd ízben is jól hozza az illatjegyeknek megfelelő karaktereket, krétapor. Vízzel citrusos-füstös itt is, némi oldschool malátás ízt is behozva a végére és az alkohol még üt egyet. Lecsengése hordós-fás.

Caol Ila 14yo „Unpeated style” (b.2012) (59,3%) Diageo Special Releases 2012

European oak – szól a leírás, ami sok mindent jelenthet, de esetünkben first-fill vagy refill sherryre tippelek.

Szín: sötét arany Illat: édes, pörkölt mogyoró és mandula, ugyanakkor malátás is már az elején. Olajos fa, és úgy összességében fás jegyek. Florális, öblítős is, illetve kloroform, összetört tabletta. Vérnarancs, grapefruit. Vízzel vaníliás-gyümölcsös lesz.

Íz: sós és ütős a hordóerősség, de mögötte cukrozott mogyoró, hordófa, ebben kevésbé fedezhetőek fel olyan gyanús füstös jelek, mint az unpeated 12-ben. Cukrozott mandula. Vízzel még szebb lesz: aszalt gyümölcsös jegyek vetekednek a malátássággal.

Caol Ila 17yo „Unpeated style” (b.2015) (55,9%) Diageo Special Releases 2015

Szín: arany Illat: egyértelműen érett citrusok érkeznek, narancslé. A háttérben ott van a krétás illat, és a só is, de sokkal szelídebben már. Fehér- és feketebors, virágok, őszibarack, virágos-fűszeres illat, majd mogyoró, mandula, fa, tengervíz. Vízzel jönnek elő a krétás, szárazabb jegyek.

Íz: összevetve a korábbi unpeated kiadásokkal, ez kevésbé édes. Mogyorós csoki, extrudált gabona, sós víz. Az édesség inkább érett citrusok formájában mutatkozik. Majd az alkohol is beüt és vele együtt szelíd füstösségre emlékeztető utóíz. Vízzel: na itt jön be a peated hordóerős Caol Ila-ból ismerős erő, kedves nyersség. Eltűnnek az édes karakterek, helyette száraz és élénk ízek jönnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr4418138508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása