136. Laphroaig 10 Cask Strength series, avagy a kirakó erősebb darabjai
Fèis Ìle 2023 különkiadás

laphroaig_10_cask_strength_avagy_a_kirako_erosebb_darabjai.jpg

A 2023-as Fèis Ìle – azaz az Islay Festival of Malt & Music – javában tart és néhány posztot én is szentelek a sziget maltjainak ezekben a napokban. Kezdem mindjárt a helyszín egyik legismertebb főzdéjével, hiszen ma, május 30-án ez a helyszín a főszereplő a fesztiválon. De én egy egészen más ok miatt is írok róla.

A Laphroaig 10 éves az egyik olyan single malt, amit minden hazai whiskyrajongó ismer és kóstolta is. Elérhető (egészen a közelmúltig az ára is az volt), füstös, de mégis könnyen iható. A legnépszerűbbek közé tartozik, a főzde pedig egyben a legrégebbiek közül való. Itt írtam róla egyszer.

A Laphroaig 10 évese – na persze az alapkiadás – nekem is fontos szerepet töltött be az életemben. A kirakó első pár darabja közül való, az elmúlt 9-10 év whisky-kirakójának. Az első kóstolásától datálom azt, hogy valóban ráálltam erre az útra, noha korábban más whiskyket is kóstoltam, köztük komolyabbakat is. A legtöbb, hardcore whiskykedvelőnek, hobbistának van ehhez hasonló „első emléke” a párlattal: sokan fel tudnak idézni egy jelentősebb palackot, whiskykiadást, ami ma már lehet, hogy nem gyakorol rájuk nagy hatást, de később, visszagondolva meghatározónak bizonyult az első kóstolása.

A mai posztban pedig ennek az alapkiadásnak a hordóerős változatait járom körbe a Cask Strength szériából. Az erősebbik 10 éves számokkal jelölt, évenkénti batchben jelenik meg 2009 óta. Az megelőzően is volt hordóerős Laphroaig a kínálatban, de azokon nem szerepelt ilyen jelölés és abból a sorozatból nem kóstoltam. Ez az új széria viszont elérhető, a mai napig tart és finom is.

Laphroaig 10yo Cask Strength Batch 001 (57,8%) 2009

Az első, az origó. Ezzel kezdődött az új Cask Strength széria, 2009-es palackozás. A minta beszerzése kalandos volt, mert Nürnbergig kellett érte utaznom, de megérte. Halkan mormoltam magamban egy imát, hogy a standon, ahol nyitva volt, mintázási lehetőség is legyen, mert a Batch 001-nek biztos, hogy nem egy több ezer fős rendezvény közepén esek neki. 400 Euro környékén már lehet szerezni belőle aukción…

A szín világos borostyán és ettől úgy látom, nem fogunk eltérni a kóstolt 5 tétel esetében sem. Illat: nem rúgja rám az ajtót, első illatolásra kartonpapír, friss napilapok (emlékszel még az illatukra?), zsarátnok. Fűrészüzem. Csak később jön elő édesség, lekvár, érett narancs. Néha műanyag zacskó, néha vászon. A víz fokozza a bogyós gyümölcsöket, amiket az ízben fedeztem fel. Íz: lassúak a kortyok, mert nem sok van…tömény, szirupos édességgel robban be, már-már ragadós. Grillre ömlő juharszirup, alatta faszén, égett fadarabok. Majd gyümölcsök – málna, szeder, feketeribizli, sűrű, rostos levekben. Vízzel pedig a füstös-hamus jegyek fokozódnak, bár van itt egy kis áfonya is a végére.

Laphroaig 10yo Cask Strength Batch 007 (56,3%) 2015

Jó nagyot ugrunk előre az időben. Seasoned, charred oak. Nem hűtve szűrt.

Világos borostyán a színe. Illat: az első illatolásokra az édesebb, pörkölt cukros oldalát mutatja, majd a levegőzés kihozza a vaníliát és a medicinális oldalt. Sebfertőtlenítő, gézlapok, de mindez megtámogatva citrusokkal. Pillecukor és eper. A víz kihozza a malátás jegyeket is ez alól az illatrengeteg alól. Ízben berobban a medicinális karakter. Jód és fahéjas csokoládé. Kakaós tészta. A kortyban is megmarad az édesség szintje. Majd vakolat és cement, narancs és őrölt kömény. Vízzel nagyjából az alapkiadás medicinalitása köszön vissza, itt már intenzívebb füstös érzettel és egy kis karamellizált cukorral.

Laphroaig 10yo Cask Strength Batch 011 (58,6%) 2019

A zöld csík visszatérése. Nem hűtve szűrt. Ez a kiadás 10 évvel később került palackba, mint az első, az ebben fellelhető legfiatalabb összetevőt tehát akkor párolták le...

Szinte a 007-tel megegyező, világos borostyán színű a párlat. Illat: a pirított cukor jegyek itt is jönnek, de meglepően herbálisabb, mint korábbi társa. Szárazabb is. Só, fa és medicinális karakter. Citrusosabb és tölgyesebb, mint a kóstolt korábbi batch. Menta. Vízzel fűszeresség jön elő: majoranna és talán kömény. Ízben is némileg herbálisabb. Száraz szalma. Odaégett cukor és jód. Ánizs és hamu. Vízzel a száraz, medicinális és malátás jelleg köszön vissza. Nem ad így sajnos annyit, sőt.

 

Laphroaig 10yo Cask Strength Batch 012 (60,1%) 2020

100%-ban bourbonhordós érlelés és ez már konkrétan a lepárló infója. A kostóltak között a legerősebb batch. Nem hűtve szűrt ez is.

Megintcsak a világos borostyán. Illat: érezhető a full bourbonhordós érlelés: az édes, cukros jegyek (visszatért a pillecukor) mellett erős citrusos vonal is jelen van. Száraz, új fás. Szerszámosláda fém szerszámokkal, fáradt olaj beleömölve, hamu, menta, tárkony, rozmaring, itt a fűszereskert. Vízzel fura műanyagos vonal, ami aztán áthajlik friss fa, menta keverékébe. Íz: száraz, citrusos és hamus kezdés. Édes citrom, só, toffee, vajkaramella. Az alkohol itt már éget rendesen, kívánja a vizet. Vízzel kellemesen medicinális-hamus karakter, jód, édes és túlérett citrusok, lecsengésben is hamus-medicinális jelleggel. Ez szép kis kortyolás volt.

Laphroaig 10yo Cask Strength Batch 015 (56,5%) 2021

Marad a bourbonhordós érlelés.

A színt itt már meg sem említem. Lehet, hogy jobb lett volna, ha hagyják a természetes színét, elvégre mégiscsak egy batch kiadásról van szó. De nem, ez az üzlet barátaim. Legyen konzisztens. Illat: már az első illatolásokra megérkezik a medicinális karakter a karamellizált cukorral; friss vágott dohány, jód és fahéj, szerecsendió és orvosság. Vízzel a hamus füstösség marad domináns. Íz: ez a kiadás fűszeresebbnek hat, bors és fehébors az ízben, kakaó, étcsokoládé, hamu; vízzel megmarad a füstösség, sőt erősödik is, és mellé megérkezik a vanília, a szárított cseresznye és áfonya, hamus-medicinális ágyon.

Összességében a Batch 015 friss és üde a többihez képest.

Hogy mi a verdikt? Nincs verdikt, ez nem arról szólt. Az bizonyos, hogy batchről-batchre más, ami szimpatikus, nem akarták uniformizálni a dolgokat. Meg is tudhatsz belőle valamit, meg nem is. A Laphroaig esetében viszont jó, hogy van egy ilyenünk, mert az emlegetett alapkiadások bizony már nem adnak annyit, és jó, független Lafihoz jutni – pláne koroshoz – az zsebbenyúlós történet. Egy másik hazai blogon viszont nemrég az egyik travel retail kiadás, az An Cuan Mòr került terítékre és ha jól emlékszem, nem okozott csalódást a kóstolása.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr8418135804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása