104. Laphroaig 10 year old
2020-as palackozás

laphroaig10.jpgFehér címkéje, zöld palackja  már messziről látszik bármelyik polcon.

Mindig félve nyúlok olyan whiskyhez, ami valamilyen oknál fogva kiemelkedőbb státuszban van, mint más, hasonló társai. A Laphroaig brand ilyen. Az 1815-ben indult főzde vitathatatlanul Islay egyik legismertebb, ha nem a legismertebb lepárlója. Direkt azért nem használom itt a kult szót, mint más maltoknál teszem, mert a Laphroaig sokkal inkább egy állócsillag. Sok whisky van, amit nem lehet és nem is szabad figyelmen kívül hagyni. A Laphroaig 10 éves nemcsak azért ilyen, mert ez volt az első, tudatosan, kipróbálás céljából vásárolt skót single malt whisky az életemben, hanem mert egy megkerülhetetlen palackozás.

De maradjunk a tényeknél.

A Laphroaig azon három lepárló egyike a szigeten (Islay szigetén), ahol a mai napig történik kézi malátázás, saját malting flooron. Ez a mennyiség persze nem lenne elegendő az éves Laphroaig-mennyiség előállításához, így az amúgy szintén a szigeten található Port Ellen maltingstól is vásárolnak, hetente mintegy 500 tonnát. A főzde kapacitása kb. 3,2 millió liter/év. A mai Laphroaig alapkiadása - és egyszerű whiskykedvelők számára is elérhető áron kapható - korjelölt kiadása a 10 éves. Sajnos az egyéb, elmúlt években forgalmazott korjelölések eltűntek és helyüket nem vette át más. Azt meg kell említeni a Laphroaig 10 évessel kapcsolatban, hogy egyrészt sajnos csak 40%-os, ami jócskán levon az élvezeti értékéből. Másrészt még néhány évvel ezelőtt is sokkal mélyebb, füstösebb volt, mint napjainkban. Nem tudom, hogy valóban így van-e, vagy csak nekem lett fejlettebb az érzékelésem és laposabbnak látok valamit, ami annak idején "bazmeg" érzést tudott hozni. Tény, hogy azóta már kóstoltam komoly füstös maltokat.

A Laphroaig 1994 óta birtokosa a Prince of Wales által kiadott Royal Warrantnak, ami a csomagoláson is látszik.

A Laphroaig karaktere alapvetően egy hamus-füstös, majd kissé gyümölcsös karakter. Lássuk, milyen a mai Laphroaig 10 éves, kóstolva.

Laphroaig 10 year old / 40% abv.

Ország: Skócia
Régió: Islay
Lepárló: Laphroaig Distillery

Szín: borostyán

Illat: friss papírlapok, új könyv, friss fa nedves füstje, majd gabonás illatok, friss maláta, vanília, szilva, friss citrusok és a folyamatosan jelen lévő hamu.

Íz: tőzeges-malátás édességgel indul, majd sós és hamus, de a 40% még gyengébb, mint emlékeimben, amikor először kóstoltam. A gyümölcsösség alig jön át. Egy kicsit a korty végére talán megjelenik egy finom krémes, vaníliás piskóta.

Lecsengés: hamus, füstös, a 40%-hoz képest is aránylag kitart 1-2 percig.

Aki elsőre kóstolja, annak még mindig maradandó lesz szerintem.

Amit még mindenképp érdemes megkóstolni a Laphroaig alapsorból, az a Quarter Cask névre hallagató kiadás, ami a kishordós érlelés miatt valamivel intenzívebb élményt nyújt, illetve az évenként megjelenő, hordóerős 10 éves Laphroaig, amiért azonban mélyebben a zsebbe kell nyúlni és Magyarországon nem is elérhető.

A Laphroaig 10 éves alapkiadása a poszt megírásának pillanatában 13 és 14 ezer forint közötti áron elérhető a magyar webshopokban.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr4416257788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (133) skót whisky (13) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (34) whiskey (5) whisky (145) Címkefelhő
süti beállítások módosítása