107. The Macallan Edition No.4

macallaned4.jpgMiközben a világ whisky gyűjtői és befektetői éppen könnyes szemekkel alélnak el a márka nemrég megjelent Red Collection szériájától, mi, egyszerű whiskykedvelők maradjunk a földön és vegyünk szemügyre egy elérhetőbb árú, viszont finom kiadást. A The Macallan kollaborációs sorozatának, az Editionnek már tárgyaltuk az egyik darabját ITT. A sorozat idén, 2020-ban a hatodik résszel búcsúzott - ez a hat rész önmagában is egy szép gyűjtemény lehet, a címkék színe, a mögötte álló tematika jó alapot ad ehhez.

A No.4 értelemszerűen a negyedik darabja volt a sorozatnak. Ahogy a többi tagja is, ez is a hordókra helyezi a hangsúlyt, de mindig más megközelítés, más háttérsztori van mögötte. A korábban kóstolt Edition No.2 egy ismert étterem tulajdonosai - a három Roca testvér - és Bob Dalgarno kollaborációjának eredménye. Az Edition No.4 a Macallan új lepárlókomplexumának és az évszázados whiskykészítési örökségnek állít emléket (A The Macallan egy 140 millió fontos óriásberuházás keretében költözött új helyre 2018-ban). Ez a két dolog találkozik ebben a palackban. A hétféle hordót négy jelentéssel ruházták fel: alap, forma, struktúra és zárókő. A hordók: second fill európai-, és marikai tölgy sherryhordók, first fill hogshead sherryhordók a Vasyma bodegából, first fill butt méretű hordók a Diego Martin Rosadotól, first fill butt méretű hordók a José y Miguel Martín bodegából és first fill butt, hogshead és puncheon méretű hordók a Tevasa bodegából. Sokféle hordó, nagy darabszámú megjelenés - mégis borsos árcédula, ahogy azt már megszokhattuk ennél a whiskynél. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy ismerni kell, ha más nem, a mai formájában.

Mert igazán régi Macallant kóstolni mostanság olyan, mint Rolls Royce-t vezetni: lehet rá esélyünk, de nem sok. Ettől még a The Macallan megkerülhetetlen a skót whisky történelmében.

The Macallan Edition No.4 / 48,4% abv.

Ország: Skócia
Régió: Speyside
Lepárló: The Macallan Distillery

Szín: sötét vörösréz

Illat: nem bántóan, túlzóan sherrys, hanem könnyeden...ezt szeretem. Vajkaramella, tejcsokoládé, sült alma, narancs és fa az illatban.

Íz: törökmogyoró, kakaós sütemény, csokis zabkeksz és az egész szájat beborító bársonyosság. Az alkohol a végefelé átjön, de nem drasztikus. Szépen halványul el az édes íz, keserűcsoki, fűszerek, talán kardamom.

A The Macallan Edition No.4 ma már csak aukciókon vagy a másodlagos piacról érhető el, nagyjából 50 ezer forintnál kezdődő áron. A hat Edition kiadásból kettőt sikerült kóstolnom és mindkettő tetszett.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

macallan4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr5616357834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása