Zárjuk a hétvégét egy különlegesebb kiadással, a korábban tárgyalt Macallan whiskyk egy komolyabb arcával.
Az Edition Series egy olyan széria, amelyben gondosan válogatott különböző típusú hordókban érlelt whiskykből áll össze a végén a palackba kerülő single malt. A lepárló minden évben más-más partnerrel dolgozik együtt az Edition kiadás létrehozásában. Az első tétel nyolc, legkülönbözőbb méretű, sherryvel kezelt európai és amerikai tölgyhordóból származó whiskykből lett összeállítva. Az Edition No. 2 szintén különböző méretű és típusú hordókból lett válogatva, ezúttal hétféléből, melyeket a lepárlómester Bob Dalgarno és a prémium katalán étterem, az El Celler de Can Roca alapítói, a Roca fivérek válogattak. A whisky karakterét az együttműködő felek tudatos válogatása és a hétféle hordótípus alakította ki.
A hordók négy spanyol műhelyből érkeztek: Tevasa, Diego Martin, Jose Miguel Martin és Vasyma. A Tevasa európai tölgy hordói adják a whisky gazdag, szárított gyümölcsös karakterét. A Diego Martin amerikai és európai tölgyhordói a friss fa és toffee aromáját hordozzák. A fűszeresség és gyömbér a Jose Miguel Martin, a citrusos és vaníliás jegyek a Vasyma amerikai tölgy buttjaiból és puncheonjaiból származik. Spanyolország kulcsszerepet játszik az Edition No. 2 történetében, nemcsak azért, mert ez a Roca fivérek otthona is, hanem a hordókészítés és sherryvel való kezelés miatt is, ami főleg a jerezi régióban valósul meg. A whiskylepárlóknak rengeteg sherrys hordóra van szükségük és a megnövekedett igény miatt elterjedt az a gyakorlat, hogy a kifejezetten számukra készített hordókat, amikhez a fát például Galícia és Cantabria erdőiből válogatják, a jerezi kádárműhelyekben állítják össze és kezelik sherryvel (envinado). A magas minőségű hordók esetében ez a folyamat akár hat évig is eltarthat, de az olyan lepárlóknak, mint a Macallan is, megéri.
Macallan Edition No. 2, 48.2% abv
Ország: Skócia
Régió: Speyside
Lepárló: The Macallan Distillery
Szín: borostyán, gyönyörűen sötét
Illat: érdekes módon visszaköszön egy jellemző illat, amit a 12 éves kiadásnál és az Ambernél éreztem, illetve a később megjelent Edition No.4 esetében is megjelent. Sherrys, meggyes kompót, meggylekvár, must, cseresznye, kissé fűszeresen.
Íz: házi szörp, cukor nélküli cseresznyelekvár, erős sherrys íz, étcsokoládés kézműves bonbon trüffelkrémmel
Lecsengés: a fenti ízjegyek és fokozatosan halványulnak el
Ezt egy olyan whiskynek érzem, ahol az illat, az íz és a lecsengés ugyanazt hozza, kiegyensúlyozottan. A Macallan Edition No. 2 a poszt megírásának pillanatában már nem forgalmazott kiadás. Ahol még eseteg elérhető belőle, ott 80-120 ezer forint között lehet megvásárolni, ha szerencsések vagyunk.
A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.