The Macallan 12 years old - Fine Oak

macallan12fineoak.jpgMacallannel nyitottuk, ezzel is zárjuk a hétköznapokat.

A Macallan 2004-ben hozta be a Fine Oak szériát, ahol a megszokott Macallan érleléstől (ami kizárólag sherryhordó) eltérően egy harmadik típusú hordós érlelést - amerikai tölgy bourbonhordó - is integrál a whiskybe, ezáltal vaníliás, fás jegyeket is hoz magával. A Fine Oak széria 2004-től 2013-ig volt porondon, hogy aztán bizonyos piacok kivételével szépen lassan eltűnjön és az alsóbb árfekvésben átvegye a helyét néhány korjelöletlen kiadás. Mai inkarnációja Triple Cask névre hallgat és újfent korjelölt whiskyket bír a soraiban, ugyanis a blogon korábban kóstolt Amber és társai szépen levonulnak a színpadról. A Fine Oak széria marketingjének lényege, hogy könnyebben fordulnajak az emberek a skót whisky felé, például a bourbonről...az angol ezt olyan szépen 'more approachable' - nek hívja, mármint azt, hogy a whisky egy könnyedebb stílussal bír. Persze, mindenki még nagyobb piacot szeretne magának fogni.

Mai whiskynk, a 12 years old Fine Oak a régi szériából, amit érdemes lesz összehasonlítani a Sherry Oak sor hasonló korú tagjával.

The Macallan 12 years old Fine Oak

Ország: Skócia
Régió: Speyside
Lepárló: Macallan Distillery

Szín: szalmasárga

Illat: kezdetben friss füves, tölgyfás illat, kesernyés bourbon vanília, kókuszos csoki (kókusztekercs, vagy az a bolti kókuszos rúd, megvan?), a gyümölcs is ott van, de nekem kevésbé jön elő.

Íz: könnyű vaníliás, kókuszos tejcsokoládé, cukorszirup, kissé citrusos kísérettel - narancs, néhol grépfrút is. 

Lecsengés: tölgyfás, gabonás és egy csipetnyit vaníliás lecsengés és alma

Ha a Macallan Amber az egyszerű, felejthető, kommersz, bolti Macallan volt, akkor a Macallan 12 years old Fine Oak lehetne akár az alsó középosztály Macallanje (amúgy rühellem a társadalmi osztályok egyre nagyobb távolodását egymástól). Nekem ez sem volt annyira karakteres, ez van. Szép, jó, de ha Macallan, akkor Sherry Oak.

A Macallan 12 years old Fine Oak utolsó elérhető ára a poszt megírásának pillanatában egy angol webshopban 22 ezer forint körül járt, egy magyar webshopban készleten is van, ott 27990 forintért elérhető. Újkori megtestesülése, a 12 years old Triple Cask is 22 ezer forint alatt mutatkozik, ami nem drága.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr6714366573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása