106. Old Ballantruan 10 year old

oldballantruan10.jpgAmikor valaki füstös whiskyt először kóstol (azaz olyan whiskyt, amelynek az alapanyagául szolgáló árpamalátát részben vagy egészben tőzegfüst fölött szárították), valljuk be, valamilyen Islay-ról származó itallal találkozik. Vagy úgy, hogy megkóstoltatja vele valaki, vagy úgy, hogy ő maga fedezi fel. Ritkább esetben szoktak más régióból származó tőzeges whiskyvel találkozni elsőre. Szerintem. Pedig nemcsak a szigeten készül füstös whisky, hanem ma már szinte minden skót régióban. Régen egyébként is meghatározóbb volt a tőzeges karakter. A tőzeg Skócia-szerte használt tüzelőanyag volt, hiszen nagy mennyiségben rendelkezésre állt, és - egyszerűen nem volt más, főleg igaz volt ez az eldugott highlandi és a szigetvilágban lévő lepárlókra.

Lehet más a tőzeges ízvilág? Nekem ezekben a highlandi és speyside-i tőzegelt cuccokban van valami emberközelibb, ami az édesebb, földesebb füstöt jelenti, ez esetben is. Ez nem jelenti azt, hogy ne kedvelném Islay karakterét - sőt, nagy rajongója vagyok - de amikor füstről beszélgetünk, mindenképp kóstoltatnék highlandi whiskyt is ebből az ízvilágból. A Speyside-on amúgy sincs sok belőlük. Az egyik képviselője az Angus Dundee istállójából az Old Ballantruan, ami a Tomintoul Distilleryben készül. 2005 óta kapható a brand, 10 éves korjelölt kiadását 2012-ben jelentette meg először. A 10 éves kiadás 50% abv-vel és kissé csípősen érkezik.

Gyors töltés és csekkolás, hogy még mindig így látom-e a maltot, ahogy annak idején leírtam:

Old Ballantruan 10 year old / 50% abv.

Ország: Skócia
Régió: Speyside
Lepárló: Tomintoul Distillery

Szín: arany

Illat: egzotikus füstölők, meggy, mangó, édes füst, érlelt sonka, mandarin, grapefruit.

Íz: Hamus füst, ami mögött karamell sejlik fel, barnacukor, zabkeksz...áfonyás zabkeksz (olyan reggeli keksz szerű), szárazság, malátásság.

Lecsengés: száraz füstösség, enyhe citrusok

Nagyon kellemes tőzegelt malt, jól áll ennek a karakernek a füst és az 50% is. Nem véletlenül kóstoltam a korjelölt változatot, emlékszem, hogy a sima, korjelölés nélküli Old Ballantruan nem fogott meg annyira.

Az Old Ballantruan 10 éves kiadása a poszt megírásának pillanatában közel 20 ezer forintért érhető el.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr1116295842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (148) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (11) finiselés (12) független (18) füstös (10) gasztro (145) gourmet (18) Highland (42) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (102) Skócia (132) skócia (9) skót whisky (13) Speyside (32) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (34) whiskey (5) whisky (144) Címkefelhő
süti beállítások módosítása