A kissé hányatott sorsú Glenglassaugh tőzegelt whiskyje, a Torfa az új kor gyermeke. A lepárló csak 2008-ban indult újra hosszú téli álmából (1986-2008) hogy aztán egy orosz befektető ideje alatt újjáéledjen, majd 2013-tól a Billy Walker nevével fémjelzett BenRiach Distillery Companyhoz kerüljön (utána meg 2016-tól a Brown-Formanhoz, de az már egy másik sztori). A Torfa már a BenRiach éra alatt jelent meg, míg az Evolution és a Revival a 2008-2013 közötti periódusban.
A Torfa egy ősgermán-északi eredetű szó (turfa; óészaki: torf; fríz: turf; német: Torf), a mai angol megfelelője a "turf", azaz a föld felső rétege, a fű, a tőzeg (az angol szépen kifejezi: surface of grassland). Nomen est omen, mondhatnánk. Nyilván tudjuk, hogy a Torfa egy fiatal whisky (akkor, amikor kijött, pláne az volt és én sem sokkal később kóstoltam először) így a helyén kell kezelni, DE - nekem ízlett és szerintem egy kellemes, gabonás-citrusos-füstös tétel, abszolút ajánlott iszogatásra. A füstösség nem veszi át az uralmat, kb. 20-30ppm körül alakul és szépen találkozik a Glenglassaugh amúgy kissé gyümölcsös, lágyabb karakterével.
Glenglassaugh Torfa / 50% abv.
Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Glenglassaugh Distillery
Szín: fakó szalma, világos arany
Illat: minél többször illatoljuk, annál tőzegesebb; füst, gyümölcs, karamella, citrom, széna, tejszínes krém, szivacs, faforgács.
Íz: jódos tőzegesség, citromos sütemény, száraz fű, zabpehely; van még cereális felhangja és marinális, jódos, tengeri tőzegességet hoz.
A Glenglassaugh Torfa kielégítő, bourbonhordós érlelésű, mindennapos tőzegelt malátawhisky. A poszt megírásának pillanatában 13-14 ezer forint között beszerezhető, akár itthon is.
A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.