Glenglassaugh Revival

glenglassaugh_revival.jpgÚgy gondolom, hogy a highlandi Glenglassaugh lepárló is a népszerűbbek közé tartozik a jelenkori whiskyfogyasztók körében. Elérhető árú alapmaltjai változatosak, a főzde mögött van kellő szakmai támogatás, hiszen a BenRiach és GlenDronach lepárlókkal tartozik egy istállóba, most már két éve a Brown-Forman égisze alatt. A három lepárló közül a Glenglassaugh az, ami kevésbé van előtérben, de ettől függetlenül remek kis alapsoruk van.

Maga a lepárló fent van a francban északon, majdnem a parton és szinte a Speyside és a Highland régiók találkozásánál. A történelme során több bezárást, majd újranyitást élt meg, a legutóbbi esetben a kettő között 22 év telt el, ami nyilván azt jelenti, hogy a készletek 1986 előttiek (ezekből időnként komoly maltokat ad ki a lepárló) illetve 2008 utániak. De 2008 is már 11 éve volt, az megvan? Így megy az idő, ami nekünk annyiból jó, hogy öregszenek a whiskyk. De sajnos velük együtt mi is. A Glenglassaugh-ról valamikor és valahol még azt olvastam, hogy ezt szánták a prémium márkának az istállóból, de szerintem ehelyett emberközeli, észrevehető malt lett belőle.

A Revival névre hallgató alapkiadás a főzde újranyitását követő első kiadás és ezt a jeles alkalmat hivatott megünnepelni. Korjelölés nélküli, szerintem fiatal whisky, de ettől még nagyon is jó. Vörösboros hordós és bourbonhordós érlelésekből van házasítva, amit aztán még fél évre Oloroso sherry hordókba tettek együtt érlelődni. Én azt mondom, ahhoz képest, hogy fiatal, szép és simulékony whiskyről beszélünk. De jöjjön maga a kóstolás!

Glenglassaugh Revival, 46% abv


Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Glenglassaugh Distillery

Szín: sötétebb sárgaréz

Illat: florális, parfümös. Tavaszi virágok, de mellette tejkaramella, szárított fű, enyhe fehércsoki és gabonás íz.

Íz: Lágy vanília, higított gránátalmaszörp, malátás felhanggal, citrusok az alkohol a kelleténél jobban előtérben van. Az illatjegyeket részben hozza, a karamella előjön és némi herbális jelleg is fellelhető. Többedik kóstolásra jönnek meg a sherrys és boros jegyek: szilva, dohosság.

Lecsengés: Az alkohol hosszantartó, nyilván azért ez betudható a fiatalabb kornak is. A háttérben nagyon finoman hordós, malátás. Édesség nekem szinte alig van benne.

Ott vannak benne a vörösboros érlelés jegyei, a sherry nekem picit haloványabb benne, de egyensúlyra törekszik az egész együtt. Ettől eltekintve abszolút egy tavaszi whisky és így, hogy februárnak lassan a közepén tartunk, ideje felkészülni a természet kivirágzására. Újjászületés - Revival.

A Glenglassaugh Revival a poszt megírásának pillanatában 12-13 ezer forint közötti áron elérhető.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr3614625718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása