103. Glenmorangie Nectar D'Or

glenmorangie-nectardor.jpgNemrég jelent meg a highlandi lepárló Tokaji hordóban finiselt cucca, a Tale of Cake (jegyzet hamarosan), ami nemcsak azért volt meglepő és említésre méltó, mert egy jól sikerült Tokaji hordós finiselés, hanem mert nem szokványos, hogy ekkora méretű, mainstream lepárlók berántják a fősodorba ezt az utóérlelési variációt. Annál inkább találkozni a francia desszertbor, a Sauternes hordóiban utóérlelt maltokkal.

Ilyen például a Glenmorangie alapsori kiadása, a Nectar D'Or. A Glenmorangie beemelte alapsorába az aranynektárt és folyamatosan elérhető Sauternes finiselt whisky rak le. (Az Arran Cask finish szériájában is van egy Sauternes finish). Igaz, a korábban feltüntetett korjelölés, a 12 év eltűnt róla, gondolom készletproblémák voltak vele, mindenesetre a whisky megmaradt. A képen még a mostani előtti palackozás látható, hiszen én azt kóstoltam, ez a poszt arról szól.

A Sauternes egy francia édes desszertbor fajta. Gyakorlatilag Bordeaux édesebb oldala és a régióban megszokott vörösborokkal ellentétben a Sauternes egy fehérbor. A Tokajival is szokták egy lapon emlegetni, hiszen a Sauternes alapjául szolgáló fehérszőlő szemei is hasonló nemesrothadáson mennek keresztül az egyedi mikroklíma miatt. A Sauternes hordós finisek jóval gyakoribbak a skót whiskynél. Viszont a Tokaji bor meg előbb létezett:)

A Glenmorangie Nectar D'Or életét bourbonhordós érleléssel kezdi, mint a Glenmorangie 10 éves alapkiadása, majd gondosan válogatott Sauternes hordókban nyeri el végső karakterét. Ízletes, lágy whisky, a bor karaktere nem uralkodik el rajta, a lepárlótól megszokott kiegyensúlyozottság, kifinomultság jellemzi.

Glenmorangie Nectar D'Or / 46% abv.

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Glenmorangie Distillery

Szín: arany

Illat: friss lime, citrusok; füge, mandula, vanília is bekúszik, gyengéd fás jegyek, végig friss, ropogós illat.

Íz: harmonizál az illatokkal, egyből egy friss citrusosság robban, ananász, gyömbér, majd édes vaníliakrém visszafogottan; mandula, tört mogyoró és itt már kicsit kijön a párlat is az ízek mögül.

Lecsengés: citromos habcsók, keksz

A Glenmorangie Nectar D'Or (immár korjelölés nélküli) kiadása a poszt megírásának pillanatában 18 és 19 ezer forint közötti áron elérhető több hazai italkereskedésnél is. Ha mindennapi Sauternes finish, akkor érdemes ezzel kezdeni.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr9316257794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása