92. Tomatin Legacy

tomatin_legacy.jpgTudom, erős váltás az Ardbeg után (lesz még!), de így hét elején kalandozzunk könnyedebb vizekre, egyenesen a Highlandre.

A Tomatin mai szlogenje a "Softer side of the Highlands". Valóban, az ezerarcú régióban egy könnyedebb, jól fogyasztható vonalat képviselnek az alapsorral és talán nem is kapnak túl nagy fókuszt itthon, de mindenképp érdemes megkóstolni tőlük több tételt is. Szépen felépített alapsor ez, 2 korjelölés nélküli és 3 korjelölt palackozással. Pár éve megújult designjuk is ízléses.

Valaha Skócia legnagyobbja volt a Tomatin. A 20. század közepén folyamatosan bővítették a lepárlót, egészen addig, amíg kapacitása nagyjából 10 millió liter körüli lett, ámde soha nem futottak teljes kapacitáson. A skót whisky mélyrepülése őket sem kímélte, ám az 1986-os tulajdonosváltásnak köszönhetően elkerülték a bezárást és új útra léptek. A Tomatin volt az első skót lepárló, amelynek japán tulajdonosai lettek, akik egyébként ügyfeleik voltak korábban (Takara Shuzo Co., Japán legnagyobb shochu előállítója, az 1925-ben alapított Takara Holdings egyik szárnya). Ennyit akkor a történelemről és évszámokról.

A Tomatin Legacy az alapsor belépő szintű tagja. A 12 éves kiadástól az különbözteti meg, hogy míg az a klasszikus stílust hivatott képviselni, addig a Legacy kifejezetten egy modernebb whiskyprofilt jelenít meg. 85%-ban first fill bourbonhordós és 15%-ban virgin oak (szűz hordós) érlelésből áll össze, melyek ebben a sorrendben kb. 8 és 4 évesek. A kevés virgin oakban eltöltött évnek köszönhetően nem annyira dominálja az új hordó a whiskyt, mint várnánk. A lepárlóhoz 2011-ben került, egyébként a szakmában évtizedeket eltöltött Graham Eunson Distillery Operations Director első alkotása volt a Legacy a Tomatin alapsorából. Graham olyan lepárlóknál dolgozott előtte, mint a Scapa, Glendronach, Glenglassaugh és a Glenmorangie...

Fontos, hogy megértsük, egy-egy kiadás mit képvisel a lepárló alapsorában, hova kell elhelyezni, mit képvisel a lepárló maga, mik azok a mozzanatok, amiket tetten érhetünk az italban. Ezek fognak nekünk mesélni. Persze az is elég, ha csak élvezzük!

Kezdjük ezzel a Tomatin jelenlegi alapsorát!

Tomatin Legacy / 43% abv.

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Tomatin Distillery

Szín: arany

Illat: fahéj, tutti-frutti, vaníliás citromhab, citrusok is egyértelműen jelen vannak. Édes, már-már "mű" illat.

Íz: jól hozza az édes karaktereket ízben is: selyemcukor, tejdropsz, natúr vanília, friss citrom húsa, hordós ízek.

Vízzel: alig változik, illetve alig marad benne karakter (talán a hűtve szűrés miatt). Szelídül a citrom, a vanília. Ízben a hordós-fás íz tör előre.

A Tomatin Legacy széles körben elérhető alapsori kiadás, itthon 8-9000 Ft között kapható. Hűtve szűrt, tehát a hosszabb láncú zsírsavak és nagyobb észtermolekulák (és ezzel együtt komplexebb aromák) összetett szűrési eljárás mentén eltávolításra kerülnek az előzőleg lehűtött whiskyből. Az, hogy ezt miért alkalmazzák, egy másik posztban vesézzük majd ki.

Nemcsak iszogatni, de koktélokhoz is jól jöhet, bár édesebb karakterét vegyük számításba.

A blogon korábban a Tomatin korábbi designjával futó 12 éves kiadást kóstoltuk.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr6815755732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása