A highlandi Tomatin Distillery is a régi motorosok közé tartozik, már a XIX. század végén megindult itt a whisky lepárlás. A hetvenes években aztán, a whisky boom idején a lepárló úgy megnőtt, hogy ez lett Skócia legnagyobbja akkoriban.
Ez az első lepárló, amelyik teljes egészében japán tulajdonba került a szigetországban. A név ne tévesszen meg senkit: a Tomatin jelentése: a borókabogyó dombja, nyilvánvalóan gaél nyelven, nem pedig japánul :)
Először nehezen barátkoztam meg ezzel a 12 évessel az alapsorból. Nem is ízlett, az alkohol is nagyon kijött belőle, de aztán egész szépen megbarátkoztunk - lásd alább Bourbon és sherry hordós érlelések, vegyesen.
Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Tomatin Distillery
Szín: gyömbér
Illat: füves és fás illatok édes jelleggel, gyümölcsösség: zöldalma, körte. Fűszerek: bors, fahéj.
Íz: olajos, bársonyos whisky. Aszalt gyümölcsök, citromos kesernyésség jön nekem, egy csipet vanília a háttérben, étcsoki. Ez a whisky mindenképp igényel vizet a kóstolásnál, egyrészt, hogy felfedezhessük, hogy milyen finom kis single malttal van dolgunk, másrészt, hogy csillapítsuk a whisky vadságát, csípősségét, ami ennél a maltnál igencsak előjön. Vízzel megszelídítve érkeznek a finom gyümölcsös tónusok.
Lecsengés: halványan megmaradtak az almás, körtés jegyek, szőlő, mazsola.
Megjegyzés: a Tomatin csomagolása ma már nem így néz ki - én azért ezt a tételt választottam, mert nekem még ebből a régi címkésből is volt.
A Tomatin 12 évese a poszt megírásának pillanatában 11 ezer forint körüli áron kapható.
A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.