Tomatin 12 years old

tomatin12.jpg

A highlandi Tomatin Distillery is a régi motorosok közé tartozik, már a XIX. század végén megindult itt a whisky lepárlás. A hetvenes években aztán, a whisky boom idején a lepárló úgy megnőtt, hogy ez lett Skócia legnagyobbja akkoriban.

Ez az első lepárló, amelyik teljes egészében japán tulajdonba került a szigetországban. A név ne tévesszen meg senkit: a Tomatin jelentése: a borókabogyó dombja, nyilvánvalóan gaél nyelven, nem pedig japánul :)

Először nehezen barátkoztam meg ezzel a 12 évessel az alapsorból. Nem is ízlett, az alkohol is nagyon kijött belőle, de aztán egész szépen megbarátkoztunk - lásd alább Bourbon és sherry hordós érlelések, vegyesen.

   

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Tomatin Distillery

Szín: gyömbér

Illat: füves és fás illatok édes jelleggel, gyümölcsösség: zöldalma, körte. Fűszerek: bors, fahéj.

Íz: olajos, bársonyos whisky. Aszalt gyümölcsök, citromos kesernyésség jön nekem, egy csipet vanília a háttérben, étcsoki. Ez a whisky mindenképp igényel vizet a kóstolásnál, egyrészt, hogy felfedezhessük, hogy milyen finom kis single malttal van dolgunk, másrészt, hogy csillapítsuk a whisky vadságát, csípősségét, ami ennél a maltnál igencsak előjön. Vízzel megszelídítve érkeznek a finom gyümölcsös tónusok.

Lecsengés: halványan megmaradtak az almás, körtés jegyek, szőlő, mazsola.

Megjegyzés: a Tomatin csomagolása ma már nem így néz ki - én azért ezt a tételt választottam, mert nekem még ebből a régi címkésből is volt.

A Tomatin 12 évese a poszt megírásának pillanatában 11 ezer forint körüli áron kapható.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr8713666918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása