87. Blair Athol 24 year old
Hunter Laing - The Old Malt Cask

bla24hl17193.jpgKettő korosabb Blair Athol palackozás - mindkettő sherryhordó, méghozzá sherry butt méretű. A tegnap tárgyalt 23 évesnél azt szűrtem le, hogy nem volt édes, hanem inkább keményebb, égett gyufás, gumis, mandulás jegyeket hozott. A ma tárgyalt tétel egy évvel idősebb, a HL17193-as hordó tartalmából, összesen 294 palackos limitációban. 1995-ös lepárlás, 2019-es palackozás, tehát amikor írom ezt a posztot, viszonylag frissnek számít.

Nagyon érdekes úgy kóstolni, hogy ugyanannak a palackozónak ugyanabból a kidásából ugyanazon évjáratból két különböző hordó, amik között 1 év eltérés is van az érlelésben, de mindkettő ugyanolyan méretű. Az alkoholfok is megegyezik, tehát abszolút adott, hogy megfigyeljük két hordó különbségét és ezzel is egy kicsit közelebb kerüljünk ahhoz, hogy megértsük, miért nehéz a konzisztens karakterű palackozásokat megalkotni egy master blendernek. Hiszen ahány hordó, annyiféle karakter fordulhat elő. A hordók az érlelőraktárak különböző pontjain helyezkednek el, a rájuk ható légmozgás, hőmérséklet is más, nem beszélve az adott hordó fájáról, mennyire aktív, milyen sherry volt benne előzőleg és mennyi ideig, melyik bodegából érkezett...

Ez a 24 éves tétel barátságosabb, "blairatholosabb", könnyebben fel lehet fedezni benne olyan elemeket, amelyek más Blair Athol kiadásokban is fellelhetők.

Blair Athol 24 year old #HL17193 / 50%
Hunter Laing - The Old Malt Cask

Ország: Skócia
Régió: Highlands
Lepárló: Blair Athol Distillery
Palackozó: Hunter Laing

Szín: sötét réz, cognac

Illat:abszolút fahéj az elején, szembetűnően édes is, majd ánizs, medvecukor, régi fém, radírgumi rétegződik egymásra, de végig ott van ezek mellett vaníliakrém és mogyorós csoki is felvillan.

Íz: mentolos-rebarbarás ízekkel nyit, majd feketeszeder és feketeribizli, jobban kijön ez a sötétbogyós vonal. Sokkal édesebb, mint a HL15757 hordó; tejkaramella és diólikőr is érezhető.

Vízzel: illatban műanyagosabb lesz, majd határozottan és hangsúlyosan érett narancsszelet, ami ízében is visszaköszön.

Értékelés:

85.42

A 24 éves érlelés valóban édesebb, kellemesebb, könnyen fogyaszthatóbb, de attól még komplex, kell neki idő, míg minden oldalát megmutatja.

Ez a 24 éves Blair Athol a poszt megírásának pillanatában 40 ezer forint körüli összegért kapható külföldi webshopokban, de már csak kevés helyen.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr2615603086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása