83. Talisker 8 year old
Diageo Special Releases 2018

talisker8dl.jpgTöbbszörös apropója van annak, hogy a Talisker 8 éves, limitált kiadásáról születik poszt, vagyis hát többféle indokot lehet hozzá gyártani. Egyrészről a Taliskertől eddig még csak a 10 éves alapkiadást tárgyaltuk itt a blogon, így ezzel a kóstolással mintegy átugorjuk az összes többi alapsori kiadást. De csak egy darabig, mert idővel mindegyiket sorra vesszük. Aztán ott van a Diageo Special Releases sorozat. Álljunk meg egy szóra ennél.

A Diageo tulajdonában számos lepárló található, köztük a legismertebbekből is (pl. Talisker, Lagavulin, Caol Ila...) illetve régi, már bezárt lepárlók is (Pittyvaich, Port Ellen, Brora). Az összes skót whiskylepárló majdnem fele tartozik a konszernhez. 2001 óta minden évben 'Diageo Special Releases' név alatt egy válogatásd ad ki a cég a lepárlói whiskyjeiből. Erre a sorozatra vannak, akik úgy tekintenek, mint éves iránymutató a skót whiskyben, ami előrevetít a jövőből, legalábbis ami a Diageo-t illeti, vannak, akik rosszabb véleménnyel vannak róla, túlárazottsága és látszólag koncepció nélküli válogatásai okán. Egy biztos, sok olyan palackozás látott napvilágot a sorozat neve alatt, amelyek meghatározó whiskyk voltak, illetve olyanok, amelyek évekig viszonyítási pontok voltak a sorozatban (pl. Lagavulin 12 éves hordóerős változata). Alapvetően a Diageo alá tartozó lepárlók jó párlatokat csinálnak. Az már más kérdés, hogy a marketinggel burkolt és a profitot mindenek fölé állító stratégiák sokszor a whisky rovására mennek. Nem tisztem, hogy megítéljem a konszern üzletpolitikáját, az már annál inkább, hogy megismerjem a párlatait.

A harmadik apropója ennek a jegyzetnek az az, hogy ezen a hétvégén van Londonban az évenkénti Old & Rare Whisky Show, a The Whisky Exchange kereskedőcég szervezésében. Ezen a rendezvényen aukciós házak és gyűjtők kínálnak rengeteg régi whiskypalackozást kóstolásra (és új palackozású, de régi lepárlású, koros whiskyket).

A Talisker 8 éves megjelenése, ami a Diageo Special Releases tagja, az alapsori Taliskereknél másabb, a régi  stílusú whiskyket idézi meg karakterével. Azt a régi stílust, amelyet valóban csak a 80-as évekbeli vagy annál régebbi palackozásokban érhetünk tetten és aminek sokan rajongói, akik ilyen whiskyket tudtak kóstolni, netán kóstolnak rendszeresen. A Talisker 80-as évekbeli kiadása a 10 éves előtt egy 8 éves volt, ennek is emléket állít ez a whisky. Érlelését tekintve első töltésű bourbonhordó, erősen kiégetve.

Talisker 8 year old, 59,4% abv
Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Talisker Distillery
Tulajdonos: Diageo

Szín: sötét arany

Illat: robosztus illat, a hordóerősségen kínált effajta nyersség azonnal átüt. Égetett, sós tészta, hamu, olajos rongy, tűzifa, cement, sóder. A gyümölcsösség nekem annyira nem jön, maximum citrusosság mutatkozik meg, és egy kis süteménytészta.

Íz: Egyszerre vaníliás és égetett, odakozmált cukor, sós és száraz, édes és köves egyszerre. Nekem gyümölcsök itt sem ütnek át. Vízzel illatában édesebb, toffee-sabb, ízében egyértelműbb lesz a citrusok jelenléte, szépen egyesülve a füsttel.

A Talisker 8 éves kiadása a poszt megírásának pillanatában nagyon kevés webshopban elérhető, vagy másodlagos piacon, aukción. Árban 42-44 ezer forint környékén kell készülni.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

taliskerdistant.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr8415498672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása