78. Ardmore 21 year old
Douglas Laing - Old Particular

ardmore21.jpgArdmore kóstolásunk utolsó tételéhez érkeztünk. A Douglas Laing családi független palackozó a legtöbbeknek a Big Peat, Scallywag és társairól lehet ismert - ezek és még 3 másik a Remarkable Regional Malts darabjai, amelyek a skót whiskyrégiókat, azok jellemző karakterét, ízvilágát hivatottak bemutatni blended malt formájában. A portfólió másik része független palackozású single malt whiskykre épül, amelyeket több gyűjtőcsoport, al-brand alatt jelentetnek meg, A Provenance sorozat már többször szerepelt a blogon is, legutóbb épp egy Ardmore-ral. Azok 46%-on palackozott single cask whiskyk. A következő szint Old Particular névre hallgat és főleg 20 fölötti maltok jelentek meg a zászlója alatt, de idén is volt több fiatal kiadás is. Ezt a szériát az is megkülönbözteti a Provenance-tól, hogy magasabb alkoholfokon hozza a whiskyket.

A negyedik kóstolt Ardmore egy 21 éves tétel, a legidősebb mind közül. Komplex, olyan, mintha a zabolátlan 8 éves Provenance kiadást még majdnem kétszer annyi ideig hordóban hagytak volna. Refill hordó ez is, de 21 évet megérezni egy refillben is. Egy gyerek nagykorú lett addigra, mire ez palackozásra került... Ott van a gyenge füstösség, de ebben már szépen belesimul a karakterbe.

Ardmore 21 year old, 51,5%
Douglas Laing - Old Particular

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Ardmore Distillery
Tulajdonos: Beam Suntory

Szín: sötét arany

Illat: nádcukor, karamellizált cukor, mandula az édesség mellett-fölött. Gyömbér, tea, enyhe tőzegesség.

Íz: Mézes édesség, édes, érett citrusok, kis virágosság is jelen van. Étcsokis-cukros, diós krém süteményben. Pár csepp víz hozzáadásával az édesség gyengül az illatban, helyette a dohosság, fásság érezhető. Ízében a nyers, enyhén tőzegelt karakter jelenik meg. Nyomokban visszaköszön a húsos szalonnás aroma és a grill fűszerek.

Lecsengés: Tőzeges, kissé füstös.

Már a kóstolósorozat elején megkedveltem az Ardmore karakterét. Ez a 21 éves közelebb hozza a 8 éves nyersségét lekerekített aromáival.

Az Ardmore 21 éves kiadása a Douglas Laing Old Particular sorozatból a poszt megírásának pillanatában ~47 ezer forint közötti áron elérhető a legismertebb magyar whisky webshopban.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr5215348840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása