Ha már a független palackozókról írtam a másik blogon, akkor álljon itt egy független palackozás, a Douglas Laing 'Provenance' szériájából. A Provenance belépő szintű, fiatal single maltokat kínál, mindegyik single cask palackozás, tehát egy hordó tartalma kerül a palackba. Az ilyen whiskyk általában megismételhetetlenek, hiszen megeshet, hogy a következő évi, hasonló korú palackozás már egy másik érlelés. Ettől függetlenül a lepárlóra jellemző alapkarakterek ugyanúgy kiolvashatóak az italból.
A Benrinnes egy olyan speyside-i lepárló a Diageo istállójában, ami nagyrészt a blended whiskykbe került, Single maltként csak a Flora & Fauna sorozatban láthatjuk viszont - és független palackozók kínálatában, mint pl. ez a Douglas Laing kiadás is. Húsos karakterű whisky, ami a Dailuaine, Mortlach, Cragganmore stílusát idézi.
Ha független palackozást kóstolunk, érdemes elővenni a hivatalos palackozások emlékét - hasonlít rá az ital? Megmutatkozik a lepárló profilja? Ugyanolyan vagy másfajta érlelést alkalmaztak, mint a hivatalos kiadásnál? Milyen a hordó? Mennyi az életkora?
Benrinnes 10 Years Old - Provenance (Douglas Laing)
Single cask, refill hogshead, 2007-2017
Ország: Skócia
Régió: Speyside
Lepárló: Benrinnes Distillery
Palackozó: Douglas Laing
Szín: világos szalmasárga
Illat: azonnal érezhető a húsos illat, kinthagyott nyers hús, margarin, szelíd fűszeresség, enyhe citrusosság, ami mellett ott van a virágos karakter is.
Íz: feketebors, fehérbors, fahéj - ezzel indul, majd gabonás íz, tölgyfa, de ott van az édesség is: cukor. Fanyarsága a narancsra emlékeztet, annak is a húsára, ami facsarás után marad.
Lecsengés: fűszeres, de visszatér a húsos karakter és a hordó is érezhető.
Ez a Provenance kiadás a poszt megírásának pillanatában 12690 forintért elérhető, de mivel single cask palackozás, csak 354 darab készült belőle, amiből nyilván kevés jut a hazai piacra.
A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.