Benrinnes 10 Years Old
Douglas Laing - Provenance

benrinnes_10_provenance_2.jpgHa már a független palackozókról írtam a másik blogon, akkor álljon itt egy független palackozás, a Douglas Laing 'Provenance' szériájából. A Provenance belépő szintű, fiatal single maltokat kínál, mindegyik single cask palackozás, tehát egy hordó tartalma kerül a palackba. Az ilyen whiskyk általában megismételhetetlenek, hiszen megeshet, hogy a következő évi, hasonló korú palackozás már egy másik érlelés. Ettől függetlenül a lepárlóra jellemző alapkarakterek ugyanúgy kiolvashatóak az italból.

A Benrinnes egy olyan speyside-i lepárló a Diageo istállójában, ami nagyrészt a blended whiskykbe került, Single maltként csak a Flora & Fauna sorozatban láthatjuk viszont - és független palackozók kínálatában, mint pl. ez a Douglas Laing kiadás is. Húsos karakterű whisky, ami a Dailuaine, Mortlach, Cragganmore stílusát idézi.

Ha független palackozást kóstolunk, érdemes elővenni a hivatalos palackozások emlékét - hasonlít rá az ital? Megmutatkozik a lepárló profilja? Ugyanolyan vagy másfajta érlelést alkalmaztak, mint a hivatalos kiadásnál? Milyen a hordó? Mennyi az életkora?

 

Benrinnes 10 Years Old - Provenance (Douglas Laing)
Single cask, refill hogshead, 2007-2017

Ország: Skócia
Régió: Speyside
Lepárló: Benrinnes Distillery
Palackozó: Douglas Laing

Szín: világos szalmasárga

Illat: azonnal érezhető a húsos illat, kinthagyott nyers hús, margarin, szelíd fűszeresség, enyhe citrusosság, ami mellett ott van a virágos karakter is.

Íz: feketebors, fehérbors, fahéj - ezzel indul, majd gabonás íz, tölgyfa, de ott van az édesség is: cukor. Fanyarsága a narancsra emlékeztet, annak is a húsára, ami facsarás után marad.

Lecsengés: fűszeres, de visszatér a húsos karakter és a hordó is érezhető.

Ez a Provenance kiadás a poszt megírásának pillanatában 12690 forintért elérhető, de mivel single cask palackozás, csak 354 darab készült belőle, amiből nyilván kevés jut a hazai piacra.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr4014353283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása