70. Glencadam Aged 17 Years Triple Cask Portwood Finish

glencadam_17.jpgA portói hordós finiselések és érlelések kétségkívül a kedvenc irányzataim közé tartoznak a skót whiskyben. Itt a blogon is tárgyaltunk már ilyen finiselést, méghozzá a Glenmorangie Quinta Ruban 12 éves kiadását.

Nem találtam semmit azzal kapcsolatban, hogy a Glencadam esetében a portói melyik fajtájának hordóiban érlelődött tovább az alapwhisky, amely előtte bourbonhordóban pihent, azt viszont több helyen láttam, hogy hogshead, azaz nagyjából 250 literes hordókról van szó. Ha kicsit olvastunk már a portóiról, illetve találkoztunk már a skót whisky kapcsán portóis érleléssel, akkor a leggyakrabban a pipe méret jöhetett szembe, ami a portói bor hagyományos tárolómérete, 550-650 liter. A hogshead esetében a hordóban lévő teljes whiskymennyiség előbb találkozik a hordó belső felével, mint egy port pipe esetében.

Maga a whisky egy nagyon kellemes, nem tolakodó, nem hordódomináns párlat. A Glencadam eredeti karakteréből nekem a fűszerességet tartotta meg és az édességet, ami valamelyest átalakult, hiszen a több év portói transzformálta a Glencadam teljes időben bourbonhordós érlelését és a vanília, tejkaramella fölé szépen rétegzett gyümölcsös, csokis rétegeket.

Az addig kóstolt portóis finiselések közül nekem eddig ez volt a legkiegyensúlyozottabb.

Glencadam Aged 17 Years Triple Cask Portwood Finish, 46% abv

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Glencadam Distillery
Tulajdonos: Angus Dundee Distillers

Szín: mély borostyán, mahagóni

Illat: cukrozott szilva és vörös gyümölcsök, málnalekvár, édes fűszerek, ánizs, talán édesgyökér, majd visszatér a gyümölcslekvár, mely már egyértelműbb; cseresznyekrémes gyümölcstorta.

Íz: Jót tett, hogy csak néhány évet volt portóis hordóban a whisky: az eredeti karakterből a fűszeresség megmaradt, mellé csokis praliné, csipkebogyó-, és cseresznyelekvár érkezik, édes-malátás ízekkel. Jól beborítja a szájat belülről, enyhe tanninosság is jellemzi, de mindenképp édes.

Lecsengés: étcsokoládé, édes, szilvás, enyhén fűszeres lecsengés. Vízzel egyértelműen előjön a tölgy lágy, fás karaktere a lecsengésben!

A Glencadam 17 évese a poszt megírásának pillanatában 44990 forintért érhető el a Whiskynet kínálatában. Húzós az ára és tudom, hogy port finisheket tudunk olcsóbban is kóstolni, de ez tényleg finom. Lehet, hogy túl van árazva, de ugye limitált kiadás is.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr3715285472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása