Glenkinchie 12 year old

glenkinchie_12.jpgTalán korábban már írtam a Diageo Classic Malts sorozatról, vagy legalább említettem, igen, azt hiszem ebben a bejegyzésben. Ez a mai tétel nem Flora & Fauna, ellenben a lowlandi karaktert hivatott megtestesíteni. A Lowland, ami valaha virágzóbb whiskyiparral rendelkezdett, ma újra feltörekvőben van, hiszen a tájegységen új, vagy felélesztett lepárlók sora kezdte/kezdi meg működését. A Glenkinchie azonban a régi motorosok közé tartozik, alapítási éve 1837. A lepárló 1853 és 1881 között nem üzemelt, helyén fűrészmalom létesült, hogy aztán egy edinburghi befektetőcsoport - akik akkor fantáziát láttak a feltörekvő blended whisky eladásban - újraindítsa a lepárlást a helyen. 1914-ben aztán a Glenkinchie része lett a néhány lowlandi lepárlót tömörítő Scottish Malt Distillers-nek, amely aztán 1925-ben beleolvadt a Distillers Company Limitedbe, ami a mai Diageo elődjének tekinthető. Ennyit a történelemről zanzásítva.

Skócia legnagyobb wash stillje (az a lepárlóüst, amelyben a cefrét először párolják le) található itt, ráadásul hagyományos, úgynevezett worm tub hűtést alkalmaznak, így a párlat igen sokat érintkezik a rézzel. Karakteres új párlata a hordóban szelídül le könnyed, virágos, friss whiskyvé, ahogyan mai arcát ismerjük és amely tulajdonság remekül tuszkolja be a klasszikus, mai lowlandi stílusról alkotott általános elképzelésbe. Ez az elképzelés könnyen lehet, hogy az utóbbi idők meglóduló lowlandi whiskylepárlásának előretörésével változni fog, de erről majd később...

Lássuk a whiskyt! A Glenkinchie két alapkiadással van jelen a piacon, az egyik a most kóstolt 12 éves, a másik a Distillers Edition, amelyet Amontillado sherryhordóban utóérleltek, azaz finiseltek.

Glenkinchie 12 year old, 43% abv

Ország: Skócia
Régió: Lowland
Lepárló: Glenkinchie Distillery
Tulajdonos: Diageo

Szín: világos arany

Illat: Ó, a természet! Zöld levelek, avar, citrusok, fű, vágott virágok...mintha a szabadban lennénk, csak épp ősszel. Enyhén élesztős is, csak sokadjára érzem az intenzívebb illatokat.

Íz: Túl intenzív alkohol, de mögötte azért hoz valamit az illatból: füves jelleg, gyógynövények, citrusfélék, citromlé, maláta, kis élesztő és lágy vaníliásság.

Lecsengés: Túlontúl akoholos, de visszatér a füves íz.

A Glenkinchie 12 éves alapkiadása a poszt megírásának pillanatában 13-14 ezer forint közötti áron elérhető.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

glenkinchie_distillery.png

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr2414693468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása