A Diageo és a Flora & Fauna

flora-and-fauna-collection-august-2014-1.JPGNem mondom, hogy tűpontos a leírás, de valahogy eképpen tudnám bevezetni 

A skót whiskylepárlók ma már nem feltétlenül vannak családi kézben, mint ahogy az évtizedekig, vagy most már nem túlozva évszázadokig voltak. Nagy szeszipari konszernek alakultak ki, amelyek egynél, sőt tíznél-húsznál több lepárlót tulajdonolnak. A legnagyobb ilyen szeszipari óriás kétségkívül a Diageo. A cég története megérne pár külön posztot, a lényeg, hogy 1997-ben egyesült a Guinness és a Grand Metropolitan nevű angol cégóriás. A Guinness ekkora már megvette a Distillers Company Limitedet, ami pedig még a 19. században alakult hat whiskylepárló cég tömörülésével.

A Diageo istállójába 47 lepárló tartozik/tartozott, beleértve azokat is, amik már rég nem működnek, nem is léteznek fizikailag, de a nevet a Diageo birtokolja. Ebbe beletartoznak malt és grain lepárlók egyaránt. Tegyük hozzá, hogy jó sokat maga a Diageo zárt be örökre. Üzletpolitikájával sok esetben nem értenek egyet skót whiskyszakértői körökben, de az biztos, hogy megkerülhetetlen. A blogon sem fogjuk megkerülni, sőt, egyre több mindent kóstolunk majd az alábbi szériákból.

A Diageo a 80-as évek végén meglovagolva a single maltot, whiskykiadásokat indított, amit classic malts-nak hívott. Ebbe hat whisky tartozott bele, reprezentálván a skót whisky régiókat, erősítve ezzel a regionalitás koncepcióját - a fogyasztók meg tudták ízlelni a különböző skót whisky régiók profilját. Ezek voltak a Glenkinchie, Lagavulin, Oban, Cragganmore, Talisker, Dalwhinnie. A whiskyk ma is léteznek, például helyes kis hármas összecsomagolásokban is, ahol 2 decis változatban kerültek egy dobozba annak megfelelően, hogy milyen stíliust képviselnek. Ezeket szépen lassan végigvesszük majd a blogon is. Egyébként a Caol Ila, amit már kóstoltunk, pont egy ilyen classic malt. Kicsit kibővült a széria, na.

A 90-es évek elején még mindig rengeteg lepárló volt, amelyik csak a blendekhez termelt és single maltként maximum független palackozók kínálatában létezett, így a fogyasztóknak nem igazán lehetett elképzelése, milyen is az adott lepárló stílusa. A Diageo limitált single malt palackozásokat indított, ezek voltak a korai Flora & Fauna palackozások, amiket először a látogatóközpontokban lehetett megvásárolni. A Flora & Fauna nevet a néhai Michael Jackson (nem az énekes, hanem a skót whisky jól ismert szakértője) aggatta rá ezekre a palackozásokra, mivel a címkén a különböző vidékek élőlényei voltak (és vannak ma is). Később aztán maga a Diageo is ezen a néven kezdett rá hivatkozni. 

Bár a Diageo megszüntette a sorozatot, némely darabja ma is kapható. Összesen 26 Flora & Fauna kiadás létezik. Nem lehetetlen összegyűjteni az összeset, de igyekezzünk vele, mert ha a mostani tendencia folytatódik a skót whiskyben, lassan már csak az épp aktuális alapkiadásokat ihatjuk, mert mindent felvásárolnak a befektetők, a komoly gyűjtők és az aukcióhuszárok. A legritkább darabok már négyszámjegyű összegekért cserélnek gazdát, de néha az egész sorozatot egyben, egy aukciós tételként megtalálhatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr3314496752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása