A tradícionális, kézzel végzett malátázás során a csírázásnak indult árpaszemeket a malátázó helyiségben, a malting floor-on terítik ki és az úgynevezett kiln fölött szárítják. E folyamat akár 30 óráig is eltarthat. Sok lepárló tőzeget éget el és annak a füstje fölött szárítja az árpát, így a tőzegfüst átjárja az szemeket, amit aztán a whiskyben is viszontlátunk. A tőzegesség mértéke attól függ, hogy ebből a 30 órából mennyi ideig járja át a tőzegfüst a malátát.
A skót single maltok között számtalan tőzegelt whiskyt találhatunk. Az öt nagy régió közül Islay szigete például ezekről ismert. Annak, aki még nem fogyasztott tőzegelt whiskyt, annak nagy ugrás lehet elsőre, de szerencsére vannak könnyedebb variánsok is.
A Caol Ila-ra (kiejtése /kʌl ˈiːlə/) azt is mondják, hogy a egyik legkönnyedebb Islay malt. Tény, hogy nem egy durva füstbombáról van szó és kiváló ital ahhoz, hogy megismerkedjünk a tőzegelt whiskyk világával.
Ország: Skócia
Régió: Islay
Lepárló: Caol Ila Distillery
Szín: sárgaréz
Illat: a kezdeti füstös löket után szembetűnően érkezik a gyümölcsösség; citrusok, tőzeg, de édes jegyek is megbújnak az illatban. Friss, üde tőzegesség, nem jódos, nem hamus, mint az erősebb Islay maltoknál, de határozottan jelen van. Sós, medicinális jegyeket is felfedezek benne.
Íz: a füst nem tolakodó; lágy textúra, mogyorós, csokoládés jegyek, de jelen van a tőzeg, a sósság és a hamu is. Mérsékelt olajosság. Érkezik a vanília és a fa is.
Lecsengés: közepesen hosszú, ízletes, gyümölcsös.
A Caol Ila 12 éves kiadása a poszt megírásának pillanatában 15 ezer forint körüli áron kapható.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.