Caol Ila 12 years old
Belépünk Islay szigetére

caolila12.jpgA tradícionális, kézzel végzett malátázás során a csírázásnak indult árpaszemeket a malátázó helyiségben, a malting floor-on terítik ki és az úgynevezett kiln fölött szárítják. E folyamat akár 30 óráig is eltarthat. Sok lepárló tőzeget éget el és annak a füstje fölött szárítja az árpát, így a tőzegfüst átjárja az szemeket, amit aztán a whiskyben is viszontlátunk. A tőzegesség mértéke attól függ, hogy ebből a 30 órából mennyi ideig járja át a tőzegfüst a malátát.

A skót single maltok között számtalan tőzegelt whiskyt találhatunk. Az öt nagy régió közül Islay szigete például ezekről ismert. Annak, aki még nem fogyasztott tőzegelt whiskyt, annak nagy ugrás lehet elsőre, de szerencsére vannak könnyedebb variánsok is.

A Caol Ila-ra (kiejtése /kʌˈlə/azt is mondják, hogy a egyik legkönnyedebb Islay malt. Tény, hogy nem egy durva füstbombáról van szó és kiváló ital ahhoz, hogy megismerkedjünk a tőzegelt whiskyk világával.

Ország: Skócia
Régió: Islay
Lepárló: Caol Ila Distillery

Szín: sárgaréz

Illat: a kezdeti füstös löket után szembetűnően érkezik a gyümölcsösség; citrusok, tőzeg, de édes jegyek is megbújnak az illatban. Friss, üde tőzegesség, nem jódos, nem hamus, mint az erősebb Islay maltoknál, de határozottan jelen van. Sós, medicinális jegyeket is felfedezek benne.

Íz: a füst nem tolakodó; lágy textúra, mogyorós, csokoládés jegyek, de jelen van a tőzeg, a sósság és a hamu is. Mérsékelt olajosság. Érkezik a vanília és a fa is.

Lecsengés: közepesen hosszú, ízletes, gyümölcsös.

A Caol Ila 12 éves kiadása a poszt megírásának pillanatában 15 ezer forint körüli áron kapható.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr2613677814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása