The Balvenie Peat Week 14 year old
2002 Vintage

balvenie_peat_week_14yo_2002.jpgSokat tanakodtam, hogyan vezessem fel ezt a posztot. Mit írjak, hogy a Balvenie-nél mindig történik valami? Hogy sokféleképpen kísérleteznek az érleléssel? Hogy a lepárlómesterük ötrészes, egyenként öt palackból álló sorozatot válogatott, ami az 50 éves életművét hivatott megtestesteni és csillagászati áron elérhető? Emlékszünk még a korábbi 12 évesre, amit alapvetésnek hívtunk? Volt náluk többféle érlelés és kísérlet. 2001-ben szintén kísérletként indult ez a whisky: a Balvenie legendája, David Stewart és egy korábbi lepárlóvezető, Ian Millar egy erősen tőzegelt párlatot készítettek, ami szépen csendben érlelődött a dufftowni raktárakban. 2002 óta minden évben egy hetet szentelnek a tőzegelt malátának. Erről kapta a nevét is: Peat Week.

Ennek az expressziónak ez volt az első kiadása, 2002-es lepárlás, kora 14 év. A whisky teljes idejében amerikai tölgyhordókban érlelődik.

A highlandi tőzeg jellege más, mint Islay-i társáé, a jódos-minerális-tengeri jegyek helyett itt földes, fás aromák játszanak.

The Balvenie Peat Week 14 year old, 48,3% abv

Ország: Skócia
Régió: Speyside
Lepárló: The Balvenie Distillery

Szín: arany

Illat: zöld levelek, virágok illatával nyit, majd érezhető a fás, földes füstösség, mandula, mangó.

Íz: sokkal édesebb, krémesebb, mint arra az illatból következtethetnénk. Vanília, trópusi gyümölcsök, amire határozottan érkezik a földes füstösség, fás íz és a 48,3% abv. Végig megmarad ez a földes tónus.

Lecsengés: fokozatosan, szépen tűnik el a whisky, lágy földességet hagyva maga után a szánkban, csak az ízanyagokat meghagyva.

Szerintem nem könnyű whisky, nem biztos, hogy ezzel kell kezdeni a single maltok közötti kalandozást annak, aki még csak most kóstol bele. Érdemes minden whiskyt kontextusba helyezni és ehhez nyilván ismeretekre van szükség a lepárló jelenéről, közeli és távoli múltjáról. A tavaszi kertművelés jutott eszembe róla, nekem ez nem téli whisky.

A Balvenie Peat Week 14 year old a poszt megírásának pillanatában nem kapható itthon, külföldi webshopból 23 ezer forint körül szerezhető be a 2003-as vintage.

A The Balvenie Distillery a William Grant & Sons tulajdonában van.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr414273345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása