Glenfarclas 105 Cask Strength
Hordóerősség és higítás

glenfarclas_105.jpgAzt hiszem, először fordul elő a Drams blog rövid történetében, hogy ismétlődik egy lepárló. Nyilván a jövőben ez egyre többször fordul majd elő, sőt, a blog célja eleve az, hogy az alapszintű kiadásokat végigjárva fokozatosan elmozduljunk a haladóbb maltok irányába, érintve már-már egész különleges palackozásokat is.

Mai tételünk a Glenfarclas lepárlótól érkezik. Erről a lepárlóról korábban már olvashattunk a 10 éves alapkiadás kapcsán és még sokat fogunk korjelölt maltjai végett. Az apropó, hogy ezt kóstoljuk az az, hogy emeljük az alkoholerősséget és megismerkedjünk a hordóerősségű whiskykkel.

A legtöbb whisky alapkiadás 40% alkoholfokon kerül palackba, amit az érlelt párlat visszahigításával érnek el. Amikor az új párlat, az úgynevezett new make spirit kijön a lepárlási folyamatból, erőssége 63-75 alkoholfok körül alakul, vagy még magasabb is lehet. A hordóba kerüléskor már úgynevezett töltési erősségre higítják, ami 63% abv körüli. A hordóban az évek, évtizedek alatt még jobban lágyulhat, de palackozáskor javarészt 40, 43 vagy 46%-ra szelídítik vissza a legtöbb kiadást. Természetesen léteznek 48 vagy akár 50%-on vagy még magasabb alkoholfokon palackozott whiskyk is, ez sok mindentől függ. Vannak azonban olyan kiadások, amik hordóerősségen kerülnek palackba, a whiskyt nem higítják. Ez az úgynevezett cask strength, magyarul hordóerősség. Sokszor limitált formában, esetleg single cask palackozás képében találkozhatunk ilyesmivel.

A Glenfarclas 105 stabil, régi whisky a lepárló alapsorában Nevében a 105 a 60% abv régi brit mértékrendszer szerinti megfeleltetése, 105 proof. Az amerikai mérték 120 proof lenne, ott a nálunk használt abv jelölés kétszerese az alkoholfok). Jó ár-érték arányú whisky, a hordóerősséggel való ismerkedéshez remek kezdés. A Glenfarclasnak nemcsak a logója régi, de hozza azt a stabil minőséget és egyben mennyiséget, ami miatt jó ár-érték arányú whiskyket kóstolhatunk tőlük, amelyek teljes időben sherryhordóban érlelődnek.

A 40-46% alkoholfok körüli whiskyknél nem hívtam fel a figyelmet arra, hogy a whiskykóstoláskor pár csepp vízzel még jobban ki szoktuk emelni az ital karakterét, illat és ízjegyeit. Itt most meg fogjuk tenni és innentől kezdve meg is honosítjuk ezt a gyakorlatot, felfedezve ezzel egy újabb arcát a whiskynek. A whisky világában való utazásunk során, amikor komolyan kóstolunk, társunk lesz a pipetta.

A Glenfarclas 105 az első kereskedelmi forgalomban megjelent hordóerősségű whisky. Az év 105. napján világszerte megemlékeznek róla, akciókkal, posztokkal, kóstolókkal.

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Glenfarclas Distillery

Szín: tiszta, élénk borostyán

Illat: száraz fa, kissé dohos pince, vászonrongy vehető ki, majd tölgyfás jelleg, pörkölt kávé-kávézacc, körtehéj fedezhető fel a pohárban. 

Íz: az alkoholerősség utáni felocsúdás után robban a vanília, majd hordós aromák, aszalt gyümölcsök, dohosság, fűszeresség, keserű kakaó bukkan fel és marad meg. Pár csepp vízzel jobban koncentrálódnak az aszalt gyümölcsös, sherrys aromák.

Lecsengés: az alkohol barátságosan simul el, aszalt gyümölcsös, keserű kakaós, hordóíz.

A Glenfarclas 105 a poszt megírásának pillanatában 14000-16000 forint körüli áron kapható itthon.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr4714273521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (23) 12éves (23) 14éves (5) 15éves (6) alkohol (160) Ardbeg (5) Arran (8) Blair Athol (5) Bunnahabhain (9) Campbeltown (13) Caol Ila (7) Diageo (12) finiselés (12) független (20) füstös (12) gasztro (150) gourmet (25) Highland (43) ínyenc (7) Islay (31) ital (160) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (148) kult (8) Lowland (11) NAS (16) peated (5) portói (6) sherry (33) single malt (112) skócia (9) Skócia (143) skót whisky (18) Speyside (36) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (36) whiskey (6) whisky (159) whiskyklub (6) Címkefelhő
süti beállítások módosítása