Azt hiszem, először fordul elő a Drams blog rövid történetében, hogy ismétlődik egy lepárló. Nyilván a jövőben ez egyre többször fordul majd elő, sőt, a blog célja eleve az, hogy az alapszintű kiadásokat végigjárva fokozatosan elmozduljunk a haladóbb maltok irányába, érintve már-már egész különleges palackozásokat is.
Mai tételünk a Glenfarclas lepárlótól érkezik. Erről a lepárlóról korábban már olvashattunk a 10 éves alapkiadás kapcsán és még sokat fogunk korjelölt maltjai végett. Az apropó, hogy ezt kóstoljuk az az, hogy emeljük az alkoholerősséget és megismerkedjünk a hordóerősségű whiskykkel.
A legtöbb whisky alapkiadás 40% alkoholfokon kerül palackba, amit az érlelt párlat visszahigításával érnek el. Amikor az új párlat, az úgynevezett new make spirit kijön a lepárlási folyamatból, erőssége 63-75 alkoholfok körül alakul, vagy még magasabb is lehet. A hordóba kerüléskor már úgynevezett töltési erősségre higítják, ami 63% abv körüli. A hordóban az évek, évtizedek alatt még jobban lágyulhat, de palackozáskor javarészt 40, 43 vagy 46%-ra szelídítik vissza a legtöbb kiadást. Természetesen léteznek 48 vagy akár 50%-on vagy még magasabb alkoholfokon palackozott whiskyk is, ez sok mindentől függ. Vannak azonban olyan kiadások, amik hordóerősségen kerülnek palackba, a whiskyt nem higítják. Ez az úgynevezett cask strength, magyarul hordóerősség. Sokszor limitált formában, esetleg single cask palackozás képében találkozhatunk ilyesmivel.
A Glenfarclas 105 stabil, régi whisky a lepárló alapsorában Nevében a 105 a 60% abv régi brit mértékrendszer szerinti megfeleltetése, 105 proof. Az amerikai mérték 120 proof lenne, ott a nálunk használt abv jelölés kétszerese az alkoholfok). Jó ár-érték arányú whisky, a hordóerősséggel való ismerkedéshez remek kezdés. A Glenfarclasnak nemcsak a logója régi, de hozza azt a stabil minőséget és egyben mennyiséget, ami miatt jó ár-érték arányú whiskyket kóstolhatunk tőlük, amelyek teljes időben sherryhordóban érlelődnek.
A 40-46% alkoholfok körüli whiskyknél nem hívtam fel a figyelmet arra, hogy a whiskykóstoláskor pár csepp vízzel még jobban ki szoktuk emelni az ital karakterét, illat és ízjegyeit. Itt most meg fogjuk tenni és innentől kezdve meg is honosítjuk ezt a gyakorlatot, felfedezve ezzel egy újabb arcát a whiskynek. A whisky világában való utazásunk során, amikor komolyan kóstolunk, társunk lesz a pipetta.
A Glenfarclas 105 az első kereskedelmi forgalomban megjelent hordóerősségű whisky. Az év 105. napján világszerte megemlékeznek róla, akciókkal, posztokkal, kóstolókkal.
Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Glenfarclas Distillery
Szín: tiszta, élénk borostyán
Illat: száraz fa, kissé dohos pince, vászonrongy vehető ki, majd tölgyfás jelleg, pörkölt kávé-kávézacc, körtehéj fedezhető fel a pohárban.
Íz: az alkoholerősség utáni felocsúdás után robban a vanília, majd hordós aromák, aszalt gyümölcsök, dohosság, fűszeresség, keserű kakaó bukkan fel és marad meg. Pár csepp vízzel jobban koncentrálódnak az aszalt gyümölcsös, sherrys aromák.
Lecsengés: az alkohol barátságosan simul el, aszalt gyümölcsös, keserű kakaós, hordóíz.
A Glenfarclas 105 a poszt megírásának pillanatában 14000-16000 forint körüli áron kapható itthon.
A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.