Glenfarclas 10 years old
A sherryhordó

glenfarclas10.jpgA rövid kitekintés után menjünk vissza a Speyside régióba, hiszen egyrészt  koncentráltan itt található a legtöbb lepárló, másrészt nagyon sok alapwhisky származik erről a vidékről, amivel a kalandozásaink során találkozunk. Ma ismét egy whisky alapvetést kóstolunk, ez a Glenfarclas 10 éves alapkiadása. Ez megint csak egy olyan whisky, amivel biztosan találkozhatunk a single maltok vidékén való kalandozásaink során. Belépő single malt, amit mindenkinek meg kell kóstolni.

A skót whiskylepárlók tulajdonviszonyai többfélék lehetnek: vagy egy kis független cég működteti, vagy egy-egy nagy szeszipari óriás alá tartoznak felvásárlás következtében. Amit én külön csoportba sorolnék, azok azok a lepárlók, amiket egy család működtet, akár évtizedek, évszázadok óta. A Glenfarclas is egy ilyen lepárló: a Grant család immár hat generáció óta viszi. Lepárlóüstjei testesek és direkt tűzzel fűtöttek. Gazdag párlatuk jól kooperál a sherry hordókkal...várjunk csak, mikkel? Igen, a mai kóstolásunk kapcsán meg kell említeni, hogy a skót whisky javarészt kétféle hordóban érlelődik (egyébként nagyon sokféle lehet, de a casual fogyasztó nem biztos, hogy elérkezik a különlegesebbekhez): ex-bourbon whiskyhordó, ami amerikai tölgyből készült és ex-sherry hordó, ami európai tölgyből. A Glenfarclas whiskyje teljes időben sherryhordókban érlelődik.

Az, hogy a ma használt sherry hordók nem feltétlenül a klasszikus sherry solerákból származnak, hanem amerikai tölgyből készült, sherryvel csak pár hónapig átitatott hordók, már egy másik lapra tartozik és egy érdekes jelenség, amivel a The Whisky Curator blogon fogunk részletesebben foglalkozni.

A Glenfarclas 10 éves alapkiadása 100%-ban oloroso sherry hordós érlelés, ami azt jelenti, hogy a whisky mind a 10 évet olyan hordóban töltötte, amiben előzőleg oloroso sherry volt. A sherryvel még sok esetben fogunk találkozni a jövőben és megláthatjuk, hogy milyen sokrétű a kapcsolata a skót whiskyvel.

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: Glenfarclas Distillery

Szín: sötétebb szalmasárga

Illat: maláta, füves jegyek, sherry (ami számomra sokszor tintaillattal jön elő), szőlő, megbújik a fűszer, a vanília.

Íz: könnyű és édes, szinte szétterül a szájban az édes íz. Aszalt gyümölcs, marcipán, sütemény, karamell.

Lecsengés: gyengéd, elnyújtott, ropogós szőlő jön nekem az elején.

A Glenfarclas jelentése 'a zöld fű völgye'. A 10 éves kiadás a poszt megírásának pillanatában 9 és 10 ezer forint közötti áron kapható.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr413657126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) skócia (9) Skócia (134) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása