Glendronach 12 years old 'Original'

glendronach12.jpgNem is olyan régen egy másik highlandi whisky kapcsán beszéltünk arról, hogy a whisky nemcsak használt, amerikai bourbonos tölgyfahordóban érlelődhet, hanem kis híján bármilyen tölgyfahordóban. A GlenDronach 12 years old 'Original' is egy olyan felföldi whisky alapvetés, amit teljes ideje alatt - tehát 12 évig - sherryhordókban érleltek. A whiskyvel való ismerkedésünk során ez a "richly sherried", "heavily sherried" karakter még sokszor vissza fog köszönni, ennél durvább és szofisztikáltabb formában is. A GlenDronach Distillery szintén régi motoros Skóciában. 1826-ban alakult, 2005-ben még széntüzeléssel röffentettek a lepárlóüstök alá, utolsóként az országban. A lepárló ma a BenRiach és a Glenglassaugh lepárlókkal együtt az amerikai székhelyű Brown-Forman csoporthoz tartozik. Ízlelgessük meg ezt a kifinomult, gazdag ízvilágú italt. Nemsokára idősebb változataival is megismerkedünk és megvizsgáljuk, miként viszonyulnak egymáshoz. Erről a whiskyről sokkal többet lehetne írni és sokkal többet is kell vele foglalkozni.

Ország: Skócia
Régió: Highland
Lepárló: GlenDronach

Szín: sötét borostyán

Illat: édes krém, fűszerek, szőlő, körte, vörös bogyós gyümölcsök a tetején, feketeribizli érződik, mindez megfejelve azzal az összetéveszthetetlen magvas, gumis illattal.

Íz: krémes, selymes whisky, erdei gyümölcsök, sherrys jegyek, ribizli, gyömbér emelkedik ki a fűszerek közül. Teljesen kitölti a szájat.

Lecsengés: elnyúló, száraz borra hajazó, fűszeres lecsengés

Ez egy igazán ízletes és összetett whisky. Kiváló példa egy jó áron kapható sherryhordós érlelésre. Az egyre hűvösödő őszi éjszakákon lehet társunk ez a whisky, egészen a kandalló parazsának kihúnyásáig.

A GlenDronach 12yo 'Original' a poszt megírásának pillanatában 13800 forint körüli áron kapható a hazai forgalmazóknál. Létezik belőle minipalack (0,05 l) így könnyen meg tudjuk kóstolni, hogy ez az ízvilág közel áll-e hozzánk.

A blogon közölt kóstolójegyzetek a saját érzékelésemet tükrözik és nem állnak kapcsolatban a hivatalos kóstolójegyzetekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://drams.blog.hu/api/trackback/id/tr9313704024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A blogról

Jegyzetek, gondolatok a whiskyről közérthetően. Kóstolás, történet, ismertetők.

18 éven felülieknek!

A DRAMS Blog elkötelezett híve a felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.

Címkék

10éves (22) 12éves (22) 15éves (6) alkohol (149) Ardbeg (5) Arran (7) Blair Athol (5) Bunnahabhain (8) Campbeltown (13) Caol Ila (6) Diageo (12) finiselés (12) független (19) füstös (10) gasztro (146) gourmet (19) Highland (42) ínyenc (5) Islay (28) ital (150) Kilchoman (8) Kilkerran (5) kóstoló (140) kult (8) Lowland (10) NAS (15) portói (6) sherry (32) single malt (103) Skócia (134) skócia (9) skót whisky (14) Speyside (33) Springbank (6) Tomintoul (5) tőzeg (35) whiskey (5) whisky (146) Címkefelhő
süti beállítások módosítása